Voor het Gemeentearchief Schiedam heeft historicus Cees Kremer een serie podcasts gemaakt onder de noemer ‘Schiestorie’. Een podcast is een digitale radio-uitzending, die is af te spelen via de mobiele telefoon of computer op het moment dat de luisteraar dat wil. Die kan losse afleveringen afspelen, of zich abonneren om geen nieuwe uitzending te missen. De podcasts zijn een ontspannen manier om tijdens het fietsen, wandelen, aardappels schillen en zo meer met geschiedenis kennis te maken.
De eerste uitzending vertelt over een protest van honderden Schiedamse vrouwen in de Hongerwinter tegen het slechte voedsel van de Centrale Keukens. Begin oktober kwam daar een drieluik bij over de opkomst en sluiting van werf Gusto in Schiedam. In de uitzending ‘Dat deed toch een beetje pijn’ staan persoonlijke verhalen over de sluiting centraal. De podcasts zijn rond de 12 minuten lang, en het is de bedoeling van Kremer de komende tijd meer uitzendingen te maken.
Deze uitzendingen van ‘Schiestorie’ zijn via verschillende toegangen te beluisteren zoals via de Apple Store of Spotify. Voor het gemak is op deze pagina een overzicht te vinden, of op anchor.fm/schiedampodcast
Podcasts en andere digitale uitingen zoals de digitale wandeling ‘Schiedam 1598’ (ook te vinden in de appwinkel) of de Pakhuisroute op papier passen binnen de doelstelling van het Gemeentearchief Schiedam om op verschillende manieren historische informatie beschikbaar te stellen aan het publiek.
Uitzendingen:
Aflevering 1: Schiedamse Vrouwen tegen de Honger!
In de Hongerwinter van 1944-1945 gingen in Schiedam honderden vrouwen met hun kind aan de hand in de koud de straat op. Om te demonstreren tegen het slechte en weinige voedsel wat werd uitgedeeld door de centrale keukens. Het protest vond hierna navolging in de rest van Noord- en Zuid- Holland. Deze podcast verteld het verhaal van dat protest.
Aflevering 2: De Opkomst van Gusto: 'De werf die alles bouwt wat drijft, als het maar ongewoon is.
In 1901 start het verhaal van Gusto in Schiedam. Dit is de eerste aflevering van een drieluik. In deze aflevering wordt de opkomst en de ontwikkeling van de werf tot aan de jaren '70 besproken. Wat voor werf was het en hoe ontwikkelde de werf zich? Dat vertellen Ineke Scholte en Cees Kremer in deze aflevering van Schiestorie.
Aflevering 3: Het droevige einde van Gusto.
Op 13 juli 1978 wordt de laatste boot te water gelaten bij de Werf Gusto in Schiedam. Dit is het tweede deel van een drieluik. Vandaag wordt de sluiting van de ooit meest vooruitstrevende werf van Nederland besproken. Waarom moest de werf sluiten? Dat vertellen Ineke Scholte en Cees Kremer in deze aflevering van Schiestorie.
Aflevering 4: Persoonlijke verhalen over de sluiting
Gusto was niet meer. Dit is de laatste aflevering van een drieluik. In deze aflevering staan de persoonlijke verhalen rond de sluiting centraal. Hoe reageerden de mensen op de sluiting van de werf? Dat bespreekt Cees Kremer in deze aflevering van Schiestorie.
Aflevering 5: 'Dit meissie heb ook honger', deel 1
Aflevering 6: 'Dit meissie heb ook honger', deel 2
Het boek 'Dit meissie heb ook honger' beschrijft de kinderuitzendingen vanuit Schiedam tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Caroline Nieuwendijk is de schrijfster. In deze afleveringen spreekt Cees Kremer met Caroline over de kinderuitzendingen tijdens de Hongerwinter. Meer informatie over het boek is te vinden op deze pagina.
Aflevering 7: Slavernij in verband met Schiedam deel 1
In deze aflevering komt de vraag aan bod welke link Schiedam met slavernij heeft. Een verhaal dat gaat over de Middellandse Zee, jenever, plantages en meer.
Aflevering 8: Slavernij in verband met Schiedam deel 2
In deze tweede aflevering komt het verhaal van Daniel Pichot aan bod. Een verhaal wat zich afspeelt in Schiedam, Suriname en Berbice!
Aflevering 9: De geschiedenis van de verdwenen kaarsenfabriek Apollo en de eerste vrouwenstaking
Voor zover bekend was bij de Schiedamse kaarsenfabriek de eerste staking van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. In deze aflevering van Schiestorie wordt het verhaal van de verdwenen kaarsenfabriek verteld.
Aflevering 10: De houding van de gemeente Schiedam tegenover Joodse huiseigenaren en huurders
Merel Blok van het Gemeentearchief Schiedam beschrijft in een onderzoeksrapport de ontrechting van Joodse huiseigenaren en huurders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Schiedam. In deze aflevering van Schiestorie gaat Cees Kremer samen met Blok in op deze geschiedenis.
Aflevering 11: Schiedamse straatnamen
Straatnamen; belangrijk voor de navigatie en om te zeggen waar je woont. Soms leiden ze tot discussie. Verdient degene naar wie de straatnaam genoemd is deze nog wel? Zo heb je in Schiedam de omstreden Daniel Pichotstraat. Geen gemakkelijke keuzes dus, het geven van een straatnaam. Maar hoe komen we tot deze straatnamen en wie bepaalt dat? Daar geeft deze podcast het antwoord op.