20-10-2004 — 

Op zaterdag 30 oktober 2004 vindt de Landelijke Archievendag 2004 plaats. Op deze dag presenteert het Gemeentearchief Schiedam Wilton, een dvd met historisch filmmateriaal over het bedrijf dat ooit de grootste werkgever van Schiedam was.

Postkaart van Wilton-Fijenoord

De Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord heeft tussen 1947 en 1988 meer dan 140 nieuwe marine- en handelsschepen gebouwd. Vele honderden schepen van over de hele wereld zijn door Wilton-Fijenoord gerepareerd, verlengd of omgebouwd. In de hoogtijdagen heeft het bedrijf meer dan 7.500 werknemers in dienst. Dertig jaar lang, van 1953 tot en met 1982, maakte Wilton-Fijenoord in eigen beheer een bedrijfsjournaal met daarin de hoogtepunten van het afgelopen jaar op het gebied van scheepsbouw en –reparatie, personeel, jubilea en bedrijfsvoering. In 2004 is dit historisch waardevolle filmmateriaal van in totaal 19 uur in opdracht van het Gemeentearchief Schiedam geconserveerd en gedigitaliseerd.

Dvd

Het Gemeentearchief heeft in samenwerking met Het Kader Audiovisule Produkties te Rotterdam uit dit materiaal een compilatie van 60 minuten samengesteld. De dvd ‘Wilton’ kost slechts € 7,50, en is te koop of te bestellen bij het Gemeentearchief Schiedam (via contact). 

Open dag

Een andere activiteit op deze dag in het Gemeentearchief Schiedam is: de proefversie van SchiedamGen, waarmee men 24 uur per dag via internet gescande akten uit de Burgerlijke Stand kan raadplegen en opvragen. Het Gemeentearchief Schiedam is het eerste archief in Nederland dat scans van akten uit de Burgerlijke Stand gratis per e-mail thuis bezorgt. Op de Landelijke Archievendag zijn ook voorstellingen met historische filmbeelden, exposities van archiefschatten en Schiedamse foto’s en kranten digitaal te bekijken.

Update

Het Gemeentearchief Schiedam brengt de DVD met Wilton-Fijenoord bedrijfsjournaals compilatie in tweede druk uit, nu als dubbel DVD met als extra het eerste bedrijfsjournaal in kleur uit 1976!