08-09-2010 — 

Op 26 augustus 2010 overleed de op 12 mei 1921 in Schiedam geboren acteur Ton van Duinhoven. Antonius Mechel van Duinhoven speelde in series, toneelstukken en films maar zal vooral bekend zijn bij het publiek door zijn werk bij Hadimassa, zijn rol als Feyenoordsuppoost Crooswijk en reclamefilmpjes voor Jamin. Hij was echter ook journalist, cabaretier en zanger.

2010_wk_36.19810429.gif

Jeugdherinneringen

In een aflevering van Avro’s ‘Close up’ uit 2008 haalde Van Duinhoven een herinnering uit zijn jeugd op: “Wij woonden toen in Schiedam, da’s vlak onder Rotterdam, dat de bommen die ze gooiden die kwamen over ons, die gooien ze niet af boven Rotterdam  -die gooien ze al af  5 á 6 kilometer voor dat ze bij Rotterdam zijn- dus die gierden boven ons huis. En dan moesten we van mijn oudste broer allemaal in de kelder en dan wegwezen, onder de grond kruipen. Mijn vader, die dan niet zo’n begrip had van hoe gevaarlijk dat allemaal was, die riep ‘even wachten even wachten’ en rende dan naar boven om een sigaartje te halen. ‘Vader kom hier! kom hier!’ Fffffff hoorde je die bommen en vader naar boven even een sigaartje halen!”

Antonius van Duinhoven

Zo landelijk als Ton bekend was, zo was zijn vader Antonius (1888/ 1964) een bekend figuur in Schiedam. Ondanks dat hij lid was van de vakbond en op de zwarte lijst stond kwam hij als metaaldraaier aan de slag bij Gusto. Terwijl hij daar werkte ging hij ook schrijven voor het dagblad Voorwaarts. Van Duinhoven zette later een Schiedams filiaal van de krant op in het ‘Volksgebouw’ aan de Tuinlaan. Toen dat te klein werd vestigde hij een socialistische boekwinkel annex uitgeverij gevestigd op de Hoogstraat 178, en ging het gezin in het achterhuis wonen. De onderneming werd een winstgevend bedrijf en Van Duinhoven paste zijn organisatietalent toe op de door hem opgerichte vereniging “Hoogstraatbelangen”

Toontje Lef

Vader van Duinhoven, bijgenaamd ‘Toontje Lef’, heeft veel gedaan voor de stad. Tussen 1931 en 1940 was hij voor de SDAP (Sociaal-Democratische Arbeiderspartij) lid van de gemeenteraad. De oorlog maakte daar een einde aan; de partij werd door de bezetter onder curatele gesteld. Ook Voorwaarts werd ‘genazificeerd’. Van Duinhoven verliet de raad en nam ontslag bij de krant. Op de hoek van de Warande en de Burgemeester Knappertlaan opende hij een kantoorboekhandel. Hij zou niet meer in de politiek terugkeren.

Interview met Ton van Duinhoven

De Schiedamse uitgave van Het Vrije Volk van 29 april 1981 Afbeelding verwijderd. 680 kB) (opent in nieuw venster) bevateen interview met Ton van Duinhoven over zijn vader door Han van der Horst. Veel gegevens uit dit vraaggesprek zouden ook terechtkomen in het hoofstuk over Antonius senior in ‘Schiedammers van betekenis’, een Musis uitgave uit 2010 die bij het Gemeentearchief in te zien is. Dit hoofdstuk stond ook in de Musis nr 9 van oktober 2009 Afbeelding verwijderd. 5000 kB) (opent in nieuw venster)