Nog even en het is weer 5 mei. Reden genoeg om je er even in te verdiepen. 
Voor groep 7 en 8 is er een nieuw digitaal project. Het bestaat uit een PowerPoint over de belangrijkste gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Schiedam met een aantal zeer verschillende opdrachten. Het is omgevingsgeschiedenis en deels lesstof vervangend. Enkele opdrachten zijn vakoverstijgend, zodat je bijvoorbeeld een les Nederlands kan schrappen. Je kan het hele project gratis downloaden. Jij kiest wat je wilt gaan doen: het hele pakket, een deel of gewoon maar één opdracht. 


De vierjarige Marja Bak (tweede meisje van rechts) viert de bevrijding in Tinte vlak bij Brielle. In december 1944 wordt ze uitgezonden naar een boerengezin. Rechts haar oudere pleegzus Joop Roskam. De twee andere meisjes zijn buurmeisjes. (beeldbanknummer 31092)


Wat steken de kinderen op tijdens dit project? Ze leren dat de eerste verzetsgroep ontstond in Schiedam en waarom zij zich Geuzen noemden. Jan Campert schreef over hen zijn beroemde gedicht “de achttien dooden”. Welke informatie kunnen de leerlingen hieruit halen? Ook snuffelen ze op een website waarop de plekken staan waar in WO2 een bom is ingeslagen. Ze maken in groepjes een Duitse krant, een Nederlandse of juist een illegale krant. Hiervoor zoeken ze in de krantenbank en de beeldbank van het Gemeentearchief Schiedam. Daarna maken ze zelf een stiftgedicht uit een oorlogsgedicht. Ook kunnen ze tijdens een wandeling de plaatsen in Schiedam zien, die zijn verbonden met WO2.  

Voor wie:    groep 7, 8 of brugklas 
Duur:          1 uur tot 10 uur
Kosten:       geen (zelf digitaal downloaden)
Plaats:        op school 
lesstof vervangend: ja, gedeeltelijk

Werkvormen:      klassikaal, alleen en in groepjes; op papier en op de computer 

Lesmateriaal 

WO2 Powerpoint, via deze link
WO2 opdrachten
WO2 docenteninfo
WO2 uitlegopdrachten
Krant: 'Schiedamse kinderen'
Filmpje: Het verhaal van Sonja van Pelt

 

Meer informatie:
Bel of e-post Caroline Nieuwendijk via 010-2191943 of c.nieuwendijk@schiedam.nl