Oorspronkelijk gepubliceerd op 4-4-2018

Vijfenzeventig jaar na het ‘vergeten bombardement’ vond op zaterdag 31 maart 2018 in Park 1943 in Delfshaven de herdenking van deze tragische gebeurtenis plaats, in aanwezigheid van de burgemeesters van Rotterdam en Schiedam, Ahmed Aboutaleb en Cor Lamers.

kransen
Park 1943, Foto Bart Noordegraaf, gemeente Schiedam

De ceremonie bestond uit muziek, toespraken, poëzie, een krans- en bloemleggingen en een minuut stilte. Honderden mensen waren aanwezig. Op 31 maart 1943 vielen Amerikaanse bommen in Delfshaven en in Schiedam- West. Het doelwit was de Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord, maar laaghangende bewolking en stevige wind zorgden ervoor dat de bommen hun doel misten. 

Ook in de buurt van het gemeenteziekenhuis vielen bommen, en aan de Burgemeester Knappertlaan (van nummer 250 tot 290) was veel schade. Bij dit bombardement vielen in Schiedam tien doden. In april 1941 vielen er al voor Wilton-Fijenoord bestemde bommen op de verkeerde plekken; op de Vlaardingerdijk, in de Nassau Dillenburgstraat, de Veenlantstraat en in de Aleidastraat. In Schiedam vielen bij veertien kleine en grotere bombardementen meer dan honderdtwintig slachtoffers.  

Het culturele maandblad Musis schonk in 2014 aandacht aan de gevolgen van dit vergeten bombardement voor Schiedam. Het artikel is hier in de krantenbank terug te lezen.

Burgemeesters

Herdenking