Oorspronkelijk gepubliceerd op 30-4-2018

Screenshot
Een screenshot van de webstek.

 
De 234 gemeentelijke monumenten en de 101 struikelstenen in Schiedam zijn toegevoegd aan schiedamopdekaart.nl. De vermeldingen hebben een afbeelding en een korte beschrijving. Op de webstek is historische informatie over Schiedam gekoppeld aan kaarten van 1598 tot nu. Schiedamopdekaart.nl is een pagina van het Gemeentearchief Schiedam.

De rijksmonumenten in Schiedam waren al langer te vinden, maar nu zijn ook de gemeentelijke monumenten vindbaar. De struikelstenen of Stolpersteine zijn stenen die adressen in de stad markeren waar tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffers van de Duitse bezetting hebben gewoond. Ook de locaties van de stenen die in de komende maand mei worden geplaatst, zijn al opgenomen. De webstek is gemakkelijk in gebruik voor naslag en educatie, bijvoorbeeld over 4 en 5 mei. 

Monumenten

De gemeentelijke monumenten zijn in het menu te vinden onder het onderdeel ‘Gemeentelijke Monumenten’. Vervolgens worden alle panden als punt weergegeven. Door op een punt te klikken, krijgt u de nadere informatie. Een andere mogelijkheid is om via het menu in alfabetische volgorde naar de straat te zoeken. De struikelstenen zijn te vinden in het uitklapmenu onder ‘Tweede Wereldoorlog’. 
Behalve de monumenten en de struikelstenen bevat schiedamopdekaart.nl nog veel meer onderdelen, zoals jenever, de fluisterboot, molens, werf Gusto, bruggen, kunst en schrijvers.