Bekijk de mooiste monumenten van Schiedam met (historische) foto’s en beschrijving op de webstek Schiedamopdekaart !

op de kaart

Neem even de tijd om de webstek Schiedam op de kaart te bekijken en te zien wat u hiermee in de klas kan doen. Hier vindt u informatie en foto’s van de belangrijkste monumenten in Schiedam, maar ook veel thema-wandelingen en historische kaarten. De website is gekoppeld aan de Beeldbank van het Gemeentearchief Schiedam. 

Wandelroutes 
Wilt u voor omgevingsgeschiedenis met uw klas een speurtocht door Schiedam maken? Kijk bij het menu bij “Kinderen”. Zestien belangrijke monumenten hebben een korte beschrijving met meerkeuzevraag.  

Deze rondwandeling kunt u downloaden en printen, door op de voetstappen te klikken. Eventueel kunt u de speurtocht inkorten door gebouwen weg te laten. Graag horen wij uw ervaring met deze of andere wandelingen. 

Historische kaarten 
Bij kaarten kunt u verschillende historische kaarten van Schiedam zien, die op de huidige Google-kaart kunnen worden gelegd. Zo kunt u met uw klas met de kaart van De Gheyn uit 1598 door het centrum van hedendaags Schiedam lopen. 

Verwerking 
U kunt in de klas met de leerlingen op onze site archief.schiedam.nl kijken. In de Beeldbank vindt u afbeeldingen van Schiedam of Schiedammers. Het Gemeentearchief Schiedam bezit zo'n 230.000 foto's, prentbriefkaarten, spotprenten, tekeningen en schilderijen; bijna 50.000 zijn daarvan op internet te zien. In de Krantenbank kunt u in oude Schiedamse kranten en tijdschriften tot 1945 zoeken.