14-01-2011 — 

Albert Heijn, de kleinzoon van de gelijknamige oprichter van de supermarktketen, is op 83-jarige leeftijd overleden. Heijn was van 1962 tot 1989 voorzitter van de raad van bestuur en maakte van AH een bloeiende winkelketen.

wk02_4.jpg

Beeldnummer 07404, Maker Chris Breur.
De nieuwe winkelgalerij met boven gelegen woningen aan de Oranjestraat op de hoek van de Lange Nieuwstraat.
 

Albert Heijn

Albert Heijn stond bekend als de vader van de Nederlandse supermarkt. In 1949 kwam hij in dienst bij het familiebedrijf, twee jaar later liet zijn vader hem helpen bij een proef met een zelfbedieningswinkel. Het was voor het eerst dat Nederlanders met een mandje of karretje winkelden en het werd een succes. De eerste zelfbedieningszaak stond in Schiedam aan de Oranjestraat op de hoek van de Lange Nieuwstraat. Deze werd op 29 februari 1952 geopend door de echtgenote van burgemeester Peek. Winkelen was immers een vrouwentaak?

Zelfbediening

Voor zelfbediening de norm werd gaven klanten hun wensen door aan de winkelier achter de toonbank. Wie echter met een mandje (of een wagentje, waar meer in kan) langs de schappen loopt kan makkelijker impulsaankopen doen. Anno 2011 is er vrijwel geen stad of dorp zonder een supermarkt van Albert Heijn.

wk02_5.jpg

Beeldnummer 07402, Maker Chris Breur.
Na op 29 februari 1952 de opening van de nieuwe winkelgalerij aan de Oranjestraat verricht te hebben, bedient de echtgenote van de burgemeester, mevr. Peek-Linthorst, zich zelf in de eerste zelfbedieningszaak van Albert Heijn in Nederland.