06-06-2011 — 

Voordat de donderdag 2 juni 2011 overleden Willem Duys doorbrak als televisie-icoon werkte hij ondermeer in Schiedam. Van 1949 tot 1954 was hij journalist bij de krant Het Vrije Volk, later opgegaan in het Rotterdams Dagblad.

wk24_1.jpg

Ook schreef twaalf artikelen voor, en was zelfs even eindredacteur van, het tijdschrift de Schiedamse Gemeenschap. Deze, en alle stukken uit de S.G., kunt u gemakkelijk opzoeken en inzien via onze Krantenbank. Bijvoorbeeld de brieven die Duys en Pierre Janssen (conservator van het Stedelijk Museum Schiedam) aan elkaar schreven!

In 1957 wordt hij beschreven naar aanleiding van zijn vertrek wegens zijn nieuwe betrekking bij Philips: “Dat zal ieder hem van harte gunnen, want welke Schiedammer kent Wim Duys nou niet? De zwarte vlotte causeur, die met zijn flux de paroles een hele Plantage kon boeien en de onderdelen van menig Vakantiefeest-avondprogramma boeiend en leuk aan elkaar lijmde.” Zie hier het artikeltje in onze Krantenbank.
De leemte op de redactie die hij achterliet werd trouwens opgevuld door toenmalig gemeentearchivaris P. Th. J. Kuyer en Pierre Janssen.

Hij werd later één van de groten van de Nederlandse televisie als praatprogrammapresentator avant la lettre in zestien seizoenen van het programma Voor de Vuist Weg. Veertig jaar lang, voor het laatst in 1999, presenteerde hij het radioprogramma Muziekmozaïek op de zondagochtend.

Nog meer goud uit de Krantenbank: Schiedammer bokser Wim de Haan trad in 1973 met zijn spijkerbed-act op in de televisieshow van Willem Duys. "Duys had alles gedaan: onder oliefanten gelegen, noem maar op. Alles was gelukt. Maar toen hij 's avonds voor de camera's op dat bed ging liggen, had hij toch mooi vier gaten in zijn kont. Tussen de coulissen moest 'ie er jodium op doen."