08-01-2010 — 

Wethouder van cultuur Menno Siljee opent op woensdag 13 januari 2010 om 17.00 de tentoonstelling “Het huis dat Aleida bouwde” in de tentoonstellingsruimte van het Gemeentearchief in de Stadswinkel.

Twaalf leerlingen van scholengemeenschap Schravenlant hebben deze tentoonstelling in november 2009 in het kader van een vijfdaagse maatschappelijke stage gemaakt. Het resultaat mag gezien worden. De expositie is tot 12 maart 2010 gratis te bezichtigen in de Stadswinkel.

In samenwerking met het Gemeentearchief Schiedam, het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam en het Stedelijk Museum Schiedam hebben de leerlingen uit 4 Atheneum van scholengemeenschap Schravenlant de tentoonstelling gemaakt. Zij hebben onder meer een plattegrond van Huis te Riviere, zoals het kasteel ook werd genoemd, vervaardigd. Van de burcht die Vrouwe Aleida liet bouwen, is slechts een klein deel over, de ruïne naast het Stadskantoor. Ooit stond hier het op één na grootste kasteel in Holland. Schiedammers sloopten in 1575 de burcht, omdat ze bang waren dat de Spanjaarden die gingen gebruiken als een fort.