26-03-2013 — 

Onlangs raakte het Gemeentearchief in een discussie verzeild op de sociaalnetwerksite Facebook. Het onderwerp was het gebruik van foto’s uit onze beeldbank.

wk13_1.jpg

Gebruikers van Facebook kunnen met andere vrienden verhalen, foto’s en nieuws delen of daarop reageren. Ook kunnen er groepen worden aangemaakt voor mensen die een interesse met elkaar gemeen hebben. Zo bestaat er ook een groep waarin leden afbeeldingen van Schiedam met elkaar delen om hierbij herinneringen op te halen, genaamd ‘Je bent Schiedammer als…’

In deze groep werden ook afbeeldingen uit onze beeldbank geplaatst zonder bron- of auteursvermelding. Door deze ongevraagd te publiceren worden de auteursrechten van de fotografen geschonden. Daar hebben we de beheerders van de pagina op aangesproken, zonder veel resultaat. Pas nadat iemand in een reactie flink van leer trok tegen de beheerders werd er actie ondernomen.

“Ja héél erg jammer schiedam is toch van iedereen ,dus ook de plekjes die in beeld worden gebracht”  [sic]

We waarderen de bedoeling van de pagina, maar moeten ook opkomen voor de rechten van auteurs. Fotografen hebben net zulke rechten als tekenaars of schilders, toch worden hun auteursrechten vaak geschonden. Het Gemeentearchief heeft moeite gedaan om de auteurs van de afbeeldingen uit onze collectie waar we niet de rechten van hebben, te achterhalen en om met hen afspraken te maken. Per afbeelding is hier informatie over te zien. 

“onzin allemaal zeg ,wat doen ze moeilijk ,het lijkt brein wel pppff” [sic]

Het Gemeentearchief heeft er voor gekozen dat via onze beeldbank tienduizenden foto's en tekeningen te zien zijn. Onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen de beelden bekijken en voor privédoeleinden gebruiken. Voor publicaties is natuurlijk toestemming nodig, en deze wordt in de praktijk na afstemming met de rechthebbende bijna altijd gegeven.

“Dan moet die Beeldbank er voor zorgen, dat je de foto's niet zomaar kunt plaatsen op het wereldwijdeweb. Wat een gezeur om een paar oude foto's.” [sic]

Het Gemeentearchief is een dienstverlenende instelling. We hebben gekozen om de beelden te tonen zonder ‘watermerk’, voor een open gebruik, en omdat we vertrouwen hebben in de gebruikers.

“ook ik had nog nooit van beeldbank gehoord, wat een gezeur om foto,s weg plezier,” [sic]

In onze beeldbank is de mogelijkheid een foto te delen via Twitter of Facebook. Bij deze laatste optie is echter slechts een kleine afbeelding op het web te zien, waarna een muisklik hierop direct naar onze beeldbank leidt waar de foto kan worden vergroot maar waar ook informatie over het auteursrecht is te zien. Op deze, met de rechthebbenden afgesproken wijze, wordt recht gedaan aan de auteursrechten. Gelukkig heeft de Facebookpagina met Schiedamse beelden toegezegd hier voortaan gebruik van te maken.