19-01-2011 — 

Volgend jaar wordt het vierhonderdjarig bestaan van de Nederlands-Turkse betrekkingen gevierd. In Schiedam vieren we in 2012 echter vooral het evenlang bestaan van Schiedams-Turkse betrekkingen!

wk03_1.jpg

Eerste Nederlandse ambassadeur in Contantinopel

Want de eerste Nederlandse ambassadeur te Constantinopel (nu Istanboel) was een Schiedammer; Cornelis Haga (1578-1654). Volgend jaar zal er dan ook een biografie over deze interessante diplomaat verschijnen. Reden genoeg om eens na te gaan waar hij exact woonde.

Geboortehuis

Na onderzoek in registers van overdracht van onroerend goed (de giftboeken) in het archief van de stedelijke rechtbank (de Vierschaar) blijkt dat zijn geboortehuis stond in een blok huizen tussen de Gruttersteeg en de Zwaansteeg. Ook bleek dat er zoals als nu dertien percelen lagen. Op het zevende stond het geboortehuis van Cornelis Haga. Dit perceel is het huidige Hoogstraat 156. In het rijtje huizen woonden verschillende stadsbestuurders, maar ook een bakker, een schoenmaker, een kaaskoper en een kleermaker.

Cornelis Haga

Cornelis Haga werd in 1578 geboren als zoon van de organist, koopman en lid van de stedelijke rechtbank Dirck Lambrechtss Haga. Zoals vele jongemannen van rijke komaf maakte hij na zijn studie rechten een rondreis door Europa waarbij hij waarschijnlijk ook Constantinopel aandeed.

Zeker is dat hij in 1611 benoemd werd als eerste gezant namens de Staten-Generaal in die wereldstad. In maart 1612 kwam hij aan in Constantinopel. Het zou lang duren voor hij weer in Nederland terugkwam; pas in 1638 werd riep men hem terug. Na zijn terugkeer werd hij president van de Hoge Raad. In die functie overleed hij in 1654, waarna hij in de Grote Kerk in onze stad werd begraven. Niet ver van zijn geboortehuis dus!