27-09-2017 — 

Vrijwilliger en vriend van het Gemeentearchief Rudolf (Ruud) Wilhelmus Poels is overleden. Ruud was een betrokken Schiedammer, en hij is van grote invloed geweest op de vastlegging van de Schiedamse geschiedenis.

wk39_01.jpg
Vrijwilliger Ruud Poels 
Illustratie: Jan van Kampenhout, © G.A.S.

Ruud was al vanaf de oprichting in 1975 enthousiast lid van de Historische Vereniging Schiedam. Als voorzitter van de werkgroep Bouwkundig Bezit schreef hij in 1980 de teksten voor het gelijknamige boek, dat als inventarisatie van relevante gebouwen in Schiedam en Kethel een standaardwerk is gebleken. Eigenaren van historische panden die een nette restauratie kregen, ontvingen als beloning van de Historische Vereniging een door Ruud bedacht ereschildje op de gevel.

Hij toonde zijn betrokkenheid met de geschiedenis door niet alleen actief het verleden in kaart te brengen, bijvoorbeeld door een selectie van foto’s uit zijn tijd als leraar op Spieringshoek in de beeldbank van het Gemeentearchief te beschrijven, maar ook door stukken en collecties die hij belangrijk genoeg achtte te schenken aan het Gemeentearchief, “voor de komende generaties”.

Vanwege zijn vele vrijwilligerswerk, ook voor de rooms-katholieke gemeenschap in de stad, kreeg Ruud Poels in 2011 een koninklijke onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, en ontving hij in 2016 de M.C.M. de Groot-speld. In de vitrines bij de receptie van het Gemeentearchief Schiedam is zijn laatste schenking te zien, een selectie van kopjes, glazen en asbakken van Schiedamse winkeliers en clubs.