26-08-2014 — 

Oud-international, én voormalig speler bij de Schiedamse club Hermes DVS, Cees van Kooten is op maandag 24 augustus 2015 aan kanker overleden. Van Kooten werd topschutter bij Go Ahead Eagles, maar voetbalde ook bij Lille, Telstar en PEC Zwolle. Hij speelde negen interlands en scoorde vier ‘oranjedoelpunten’.

“De gezelligheid van de club, dat is wat me van Hermes DVS vooral is bijgebleven.” Aldus Van Kooten in het in 2009 verschenen boek ‘De Hermeskist’. Uit de tekst van Jack Kerklaan: 

‘Het moet een bijzondere verschijning zijn geweest. Cees van Kooten op zijn brommer. Zestien jaar, een meter negentig lang en - pak ‘m beet – tweehonderd pond zwaar. Dagelijks reed hij van Alblasserdam naar Schiedam om via Rotterdamsedijk, Koemarkt, West- en Vellevest en Damlaan bij Hermes DVS op Harga uit te komen. Doordeweeks voor de training op de zanderijen van Harga, zaterdags voor de wedstrijden met de Regionale Jeugd en op zondag, al vanaf zijn zestiende, als speler in het eerste elftal. Zes seizoenen lang was hij in het eerste elftal van Hermes DVS goed voor 20 tot 30 doelpunten per jaar. Het tekent de nu zestigjarige, uit de klei van de Alblasserwaard geboetseerde, bonkige spits, dat hij juist aan deze tijd zulke mooie herinneringen bewaart. “’s Winters moest ik in de kantine dan eerst naar de kachel, met mijn steenkoude handen ertegenaan. Langzaam kreeg ik weer gevoel in mijn verkleumde vingers, waarna ik met frisse tegenzin ging trainen. Aan looptrainingen had ik een broertje dood. Maar in wedstrijden was ik fanatiek als geen ander!’

wk35_01.jpg
Gedeelte van een sportcolumn van Jan Swart, uit het Rotterdams Dagblad van 21 oktober 1996.