29-09-2010 — 

Vraag je een Schiedammer naar de Unie dan zal je al snel naar café De Unie aan de Gerrit Verboonstraat worden verwezen. En terecht, want De Unie is een begrip in de stad. Maar niet ver van het café, aan de Nieuwe Haven, staat in grote maar vervaagde letters UNIE op een hoog pand. Waar staan die letters voor?

Bewerkte foto van de Unie

Unie Winkel Maatschappij

De muurreclame was van de Unie Winkel Maatschappij, ook wel bekend als de Unie-winkel, die in december 1924 op nummer 105 een kantoor en magazijn opende. In de archieven is weinig over dit bedrijf te vinden, of wanneer de reclame is aangebracht. Wel zijn er gegevens te vinden in de hinderwetvergunningen; het grossierbedrijf in levensmiddelen vroeg en kreeg een hinderwetvergunning voor een ‘hijschlier’, een monsterkoffiebrander, een theebreekmachine en een zakkenklopper. Uit het archief blijkt dat in 1932 er zo’n dertig mannen en evenveel vrouwen werkzaam waren. In 1935 werd het bedrijf uitgebreid met een koffiebranderij, waardoor er een schoorsteen gebouwd moest worden. In juni 1936 kwam er een paternosterlift (een constant draaiende open lift), een puddingmachine en een ondergrondse tank voor stookolie bij. Ook werd ‘de nieuwbouw’ op de hoek van de Schoolstraat en de Warande bijgetrokken.

Van Unie Winkel naar Unilever

De Unie Winkel Maatschappij ging over in verschillende bedrijven, en uiteindelijk in Unilever. De letters op het gebouw bleven echter zichtbaar. Jammer genoeg is de verf na al die jaren tamelijk  afgebladderd. Hopelijk kunnen ze nog gerestaureerd worden, ook omdat in de stad weinig  muurreclames zijn overgebleven... Misschien zijn er nog wijkvouchers over?

Foto's gevraagd

In onze fotocollectie is niet veel te vinden over de panden. Wellicht zijn er nog Schiedammers die bij de Unie winkelden, of gewerkt hebben? (Foto-) aanwinsten zijn bij het gemeentearchief altijd welkom!

Update (februari 2017)

Recent kregen we een leuke groepsfoto uit 1938 van Unie personeel. Deze kunt u hier of onder nummer 42679 terugvinden in de Beeldbank. Heeft u aanvullende informatie over de (mensen op) foto? Laat het ons gerust weten!

Groepsfoto van Unie Personeel