23-08-2012 — 

Schrijfster Sevgi Gülen heeft in het kader van 400 jaar Turks-Nederlandse diplomatieke betrekkingen een boekje geschreven over liefde tussen Nederlanders en Turken. Hiervoor heeft Gülen vier Schiedamse Turks-Nederlandse koppels geïnterviewd. Het boekje ‘Turks-Nederlandse betrekkingen in de liefde’ zal op 14 september 2012 om 16.00 in het theater van de Bibliotheek Schiedam gepresenteerd worden.

wk21_2.jpg

De auteur interviewde de stellen over de wijze waarop ze omgaan met vooroordelen, misverstanden en culturele verschillen. Het resultaat is een verzameling boeiende verhalen van mensen van verschillende leeftijden uit verschillende lagen van de samenleving. 

Samenwerking

De tweetalige publicatie is ook het resultaat van Turks-Nederlandse samenwerking. Van de Turkse kant is het boekje mogelijk gemaakt door de gemeente Gaziosmanpaşa (een deel van Istanboel), en van de Nederlandse kant door verschillende Schiedamse instituten; het Fonds Historische Publicaties Schiedam en de gemeente Schiedam. Het Gemeentearchief Schiedam was verantwoordelijk voor de vormgeving en de Bibliotheek Schiedam verzorgde de presentatie.

De publicatie is bij het Gemeentearchief in te zien, maar niet verkrijgbaar. Hiervoor kunt u naar de (Schiedamse) boekhandels, waar het voor € 10,90 te koop is.

Verborgen Schatten

Nederland herdenkt dit jaar vier eeuwen diplomatieke betrekkingen met Turkije. In Schiedam is dit groot aangepakt, omdat Schiedammer Cornelis Haga de eerste Nederlandse ambassadeur was in het Ottomaanse Rijk, en omdat de stad procentueel de grootste Turkse gemeenschap in Nederland heeft. 
Onze stad heeft in het themajaar ‘Verborgen Schatten’ breed ingezet op dit jubileum. Zo verscheen eerder dit jaar een herdruk van het proefschrift The Ottoman Empire and the Dutch Republic uit 1978, en in juli kwam een biografie over Cornelis Haga uit. Ook was er de tentoonstelling over Marius Bauer in de Grote of Sint Janskerk.

Update: de publicatie is ook bij het Gemeentearchief Schiedam verkrijgbaar.