22-09-2023 — 
historicus Michel Doortmont
Historicus Michel Doortmont (bron: rework.hu-berlin.de)

Welke banden heeft Schiedam met de geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel? Op donderdag 28 september 2023 geeft dr. Michel Doortmont, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrikastudies Rijksuniversiteit Groningen, in het Stadskantoor van Schiedam een lezing over de relatie tussen Schiedam en de slavenhandel in West-Afrika. Daarbij neemt hij het publiek mee naar de Kust van Guinea tussen 1598 en 1872 om te onderzoeken welke rol Schiedammers en Schiedamse jenever, daar hebben gespeeld.

In deze lezing besteedt historicus Michel Doortmont speciale aandacht aan de rol van jenever in de ruilhandel binnen de slavenhandel. Daarnaast stelt hij ons voor aan enkele Schiedammers die persoonlijk betrokken waren bij deze geschiedenis. In hoeverre zien we in West Afrika een betrokkenheid van Schiedam en de regio? En in hoeverre is Afrika zichtbaar in Nederland en Schiedam? Tijdens de lezing vraagt Doortmont hoe we betrokkenheid moeten duiden en welke positie de stad Schiedam daarin heeft.

Tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij in Nederland staat de gemeente Schiedam stil bij dit verleden. Stadsdichter Jarle Lourens leidt een dichtproject en het gemeentearchief onderzoekt de mogelijke banden die de stad en diens inwoners heeft met de Nederlandse slavernij. Wethouder Anouschka Biekman: “In Schiedam gaan we het verleden niet uit de weg. Ik denk dat meer mensen net als ik nieuwsgierig zijn hoe de verhoudingen vroeger lagen en wat de rol van een handelsstad als de onze is geweest. Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om naar de lezing te komen!”

Michel Doortmont is een expert op het gebied van Afrikaanse geschiedenis en de relaties van het continent met Nederland. Hij is medeauteur van het onderzoek naar de banden van Amsterdam met het slavernijverleden en heeft een bijzondere interesse in genealogisch onderzoek met een koloniale achtergrond. Michel Doortmont werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Groningen.

Wanneer: donderdag 28 september 2023 15.30 uur – 17.00 
(inloop vanaf 15.00 uur, uitloop vanaf 16.30 uur)
Waar: Aleidazaal in het Stadskantoor Schiedam, Stadserf 1
Aanmelden: graag via archief@schiedam.nl 
(voor de inschatting van het aantal aanwezigen)

Interieur van de verpakkingsafdeling van een distilleerderij. De kelderflessen met jenever worden in kisten verpakt om vandaar de wereld over te gaan. (Maker onbekend. Uitsnede van Beeldbanknummer 37485)