03-05-2006 — 

Op 31 mei werd het eerste exemplaar van Staken en stempelen aangeboden aan Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. In november 2005 hield Henk Slechte een toespraak over het archiefonderzoek dat hij verrichtte voor Staken en stempelen.

Boekomslag van Staken en stempelen

Eind mei verschijnt Staken en stempelen. Werken en werkloosheid in Schiedam 1890-1940. Deze rijk geïllustreerde publicatie bestaat uit 666 pagina’s in twee banden. Staken en stempelen is te koop bij het Gemeentearchief Schiedam voor € 33,06

Een leemte opgevuld

De geschiedenis van de publieke arbeidsbemiddeling in Nederland begint in Schiedam waar in 1902 de gemeenteraad op initiatief van de vooruitstrevende liberaal Michaël C.M. de Groot een gemeentelijke arbeidsbeurs instelde. De hoge werkloosheid in de gemeente die dringend verlegen zat om werkgelegenheid buiten de jeneverindustrie, vormde de aanleiding tot de actieve gemeentelijke bemoeienis met het tot elkaar brengen van aanbod en vraag op de arbeidsmarkt. Historicus Henk Slechte beschrijft de geschiedenis van de Gemeentelijke Arbeidsbeurs die loopt van 1902 tot de opheffing in 1941. Staken en stempelen vult een leemte in de Schiedamse historiografie. Eindelijk is er een werk dat op basis van een uitgebreid onderzoek in primaire en secundaire bronnen deze belangrijke periode in de geschiedenis van Schiedam behandelt.

Meeslepend schouwspel

Het Schiedam van 1900 worstelde met de erfenis van de monocultuur van de jeneverindustrie, terwijl het Schiedam van 1940 de transformatie had voltooid naar de monocultuur van scheepsbouw en -reparatie. Henk Slechte beschrijft de politieke, sociale en economische geschiedenis van Schiedam zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen.

Iedere bladzijde getuigt van het handelen door, voor en over mensen. Arbeiders, werklozen, kleine en grote bazen, politici, bestuurders van vakbonden, ambtenaren, zij allen krijgen van Henk Slechte een plaats op het podium in zijn meeslepend schouwspel over werkgevers, werkloosheid, werknemers, werkomstandigheden,  werkstakingen, werkverschaffing en werkzoekers.