04-03-2015 — 

Eeuwenlang stond in Kethel de gezichtsbepalende boerderij ’s-Gravenhuize. Het Gemeentearchief Schiedam heeft een schilderij gekocht, waar deze boerderij op staat. Het werk is in 1944 geschilderd door de in Schiedam geboren Dirk Schepen (1911-1978).

wk10_01.jpg
De nieuwste aanwinst van het Gemeentearchief Schiedam.

Behalve de boerderij is rechts op de achtergrond de toren van de dorpskerk van Overschie te zien en links molen De Hoop uit 1712. Het schilderij is gedateerd 1944, kort na de annexatie van  de gemeente Kethel en Spaland door Schiedam. Sindsdien gaf deze boerderij de oostgrens aan met Rotterdam.
Het Gemeentearchief Schiedam was al in het bezit van 23 stads- en dorpsgezichten op papier van Schiedam en Kethel van Dirk Schepen. Rond 1973 maakte de kunstenaar veel tekeningen in opdracht van het Gemeentearchief. Dit is het eerste schilderij van Schepen in de collectie.

Boerderij

De boerderij ’s-Gravenhuize -het huis van de graaf- wordt in 1413 voor het eerst vermeld. Waarschijnlijk bestond het honderd jaar eerder, toen deze omgeving in het bezit van de graaf van Holland was. Waarschijnlijk is de buitenplaats onder Kethelaars beter bekend als ‘Hof van Cyrene’ toen er onder die naam een café in gevestigd was, en later een cultureel centrum. Al in de jaren 1950 waren er plannen de boerderij te slopen in verband met de bochtafsnijding van de Schie. Deze is niet gerealiseerd, wel is de boerderij in 1970 gesloopt.

Schilder

De in 1911 in Schiedam geboren Dirk Schepen volgde zijn opleiding onder meer bij de Kethelse schilder Adrianus van der Schouw, en aan de Vrije Academie bij Gerrit Wiegman en Jaap de Raat. Een echte student van de Schiedamse school dus! Verder werkte hij als decorateur en bij verschillende schildersbedrijven in de regio. Behalve landschappen maakte hij ook stillevens, stads- en havengezichten. Iets verder van huis vervolgde hij zijn opleiding aan de kunstacademie te Melbourne, Australië. Zijn werk was zeer in trek bij geëmigreerde Nederlanders. Hoewel je dat aan de hand van dit schilderij niet zou zeggen was Schepen ooit assistent van Karel Appel! Schepen heeft veel door Europa en Azië gereisd, maar eindigde in Delft waar hij in 1978 overleed.

wk10_03.jpg
Krantenartikel uit de Schiedamse Courant van 14 augustus 1973. Lees het hele artikel in de Krantenbank.