07-07-2010 — 

In het vorige artikel van het gemeentearchief op de gemeentepagina’s ging het over de band die Schiedam heeft met WK-gastland Zuid-Afrika. Maar ook in kwartfinalist Ghana is de naam Schiedam bekend en wel om een hele andere reden.

Oude Capstan reclamekalender

Rituelen

Schiedam staat daar synoniem met jenever of ‘Schnapps’, en wordt gebruikt bij belangrijke rituelen. Door het uitgieten van de drank over de grond wordt de zegen van de voorouders gevraagd. Jenever wordt zo gebruikt bij huwelijken, geboortes en begrafenissen. Mag bij een wat meer alledaagse gebeurtenis misschien nog wel een huisstook  of ‘akpeteshie’ voldoen, voor het serieuze werk moet het jenever zijn, en alleen met de vermelding van ‘Schiedam’ op het etiket!

Oorsprong

De oorsprong hiervoor gaat terug tot de zeventiende eeuw, toen Hollanders een aantal forten op de Portugezen aan de Ghanese kust veroverden, en zich ondermeer met slavenhandel gingen bezighouden. Jenever bleek een goed ruilmiddel; zeker toen het in flessen gebotteld was. In de 19de eeuw werd jenever nog gebruikt als geld, betaalmiddel bij relatief rijken en als bruidschat, want zonder jenever geen huwelijk. De Afrikaanse markt werd niet onderschat. Zowel Heineken als Henkes (later opgegaan in Bols) bouwden fabrieken in Ghana.

Vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag. De Ghanese regering verstuurt nog flessen jenever bij belangrijke aankondigingen. Bij de officiële herdenking van 50 jaar onafhankelijkheid in 2007 werd nog een Schiedamse fles van De Kuyper leeggegoten in het voetbalstadion in Accra. In 2007 bracht Asantahene (koning) Barima Asamoah Kofi IV een bezoek aan Schiedam. Hij opende de tentoonstelling ‘King of Drinks, jenever in Ghana’ in het Gedistilleerd Museum. Op de binnenplaats voltrok de koning een huwelijk volgens Ghanees gebruik. Mét jenever!