30-10-2014 — 

Het verhoor en het vonnis van Jilles Bruggeman heeft de derde plaats gehaald in de landelijke verkiezing van (archief)Stuk van het jaar verkiezing 2014. Dit werd gisterenmiddag bekend gemaakt in het Stadsarchief Rotterdam. De eerste plek is gehaald door Tresoar met een liefdesbrief van een Friese militair, en het Gemeentearchief Kampen werd tweede met een ets van een overstroming. De inzending van het Gemeentearchief Schiedam kreeg 810 (van de 10329) stemmen. In totaal deden 49 stukken mee aan de verkiezing.

wk44_16.jpg
Ondanks dat Laurens Priester voor Ajax is, ging Gerard Meijer toch met hem op de foto. 010!

De Schiedamse inzending was de getuigenis van Jilles Bruggeman, de laatste in Schiedam ter dood veroordeelde. Omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende ‘de afschuwelijke zonde van sodomie’ te hebben bedreven kreeg hij de doodstraf. Dit had niet bekend hoeven worden als hij niet gechanteerd werd, waarna de chantagebrieven ook nog eens in handen kwamen van de schout (de officier van justitie). Deze eiste de doodstraf en dit vonnis werd voltrokken op woensdag 9 maart 1803. De getuigenis is niet alleen belangrijk voor de geschiedenis van Schiedam, maar ook voor die van (homoseksuelen in) Nederland.

Archiefbewaarplaatsen zijn een schatkamer voor historisch onderzoek, en de online verkiezing voor Stuk van het Jaar is een mooie manier om dit onder de aandacht te brengen. Het landelijk thema van de Maand van de Geschiedenis was dit jaar ‘Vriend en Vijand’, waar het archiefstuk van het Gemeentearchief Schiedam goed bij aansloot. Op www.stukvanhetjaar.nl zijn alle inzendingen nog tot eind december te bekijken.

Nederlandse archieven in beeld

De Nederlandse archieven laten met deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. Een maand lang, tijdens de Maand van de Geschiedenis, maar ook tijdens voorverkiezingen in de aanloop daar naar toe, hebben archieven aandacht gevraagd voor hun topstuk. Naast veel aandacht in de lokale en regionale pers was er ook publiciteit in verschillende landelijke media. 

Internationale aandacht

Daarnaast is er deze keer voor het eerst ook internationale aandacht voor deze verkiezing. In onder andere Scandinavië, Australië, Engeland en Frankrijk is Stuk van het Jaar met belangstelling gevolgd. 

Initiatiefnemers

De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Gemeentearchief Gemert-Bakel, Regionaal Archief Tilburg en partners.

wk44_17.jpg
Groepsportret van de prijswinnaars.