07-08-2012 — 

Nu mensen wereldwijd genieten van de Olympische Spelen krijgen ze wel of niet bewust ook veel reclame mee. Een van de grote sponsoren van de Spelen is frisdrankgigant Coca-Cola. Schiedam heeft een link met de frisdrank, want onze stad heeft lang een Coca-Cola fabriek gehad.

wk32_1.jpg

Er hebben veel Schiedammers gewerkt en de Fanta en Coca-Cola wagens moeten een bekend gezicht in de stad zijn geweest. Op een gegeven moment was de Schiedamse fabriek zelfs de grootste van het land!

De opening van de fabriek van de N.V. Bottelo-Coca Cola aan de Van Deventerweg in 1951, ging gepaard met een puzzelwedstrijd voor de jeugd. Deze wedstrijd werd gewonnen door de 15-jarige Floor Kooyman die samen met burgemeester Peek de fabriek opende. Het Schiedamse water was echter wel van dusdanig slechte kwaliteit dat Bottelo eerst waterveredelingsketels moest installeren.

Één miljoen kisten

Het ging goed met de productie. Twee jaar later was de fabriek de grootste van het land, en in 1959 werd de miljoenste kist Coca-Cola geproduceerd. De 1.000.001ste kist werd afgeleverd bij Inbro’s Levensmiddelenbedrijf in de Westfrankenlandsestraat 110b. De winkelier kreeg dankzij dit gelukkige toeval zijn omzet van dit jaar in 1960 gratis van Bottelo.

Het gaat zelfs zo goed dat er in 1970 een nieuwe bottelarij wordt gebouwd aan de ’s Gravelandseweg. De nieuwe Bottelcolonne kon 46.000 standaardflessen per uur vullen, er is een fabriekshal van 13.500 m² en een vloot van 120 vrachtwagens.

Helaas gaat het minder in de jaren negentig van de vorige eeuw. Coca-Cola wil de productie concentreren in een grotere nieuwe fabriek, en na jaren van onzekerheid voor het personeel sluit de fabriek tenslotte in 2000.

Meer informatie

Wilt u meer te weten komen over de frisdrankfabriek of andere Schiedamse onderwerpen? Neem eens een kijkje in onze Krantenbank!