02-05-2022 — 

De bekende Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx (77) is op 1 mei 2022 overleden. Hij was amateurarcheoloog, verzamelaar en kunstenaar. Dit alles komt naar voor voren in zijn werk. Een treffend voorbeeld hiervan is het ‘’t Lam’ in de Grote Kerk. Dit kunstwerk uit 2010 bestaat uit een grote schaal waaruit Middeleeuwse brokstukken oprijzen. Bovenaan komen ze samen in de vorm van een lam. 

Sjef heeft in 2008 een belangrijk deel van zijn familiearchief overgedragen aan het Gemeentearchief Schiedam. Dit bestaat uit foto’s, schetsen, tekeningen en enkele mallen voor tegels. Samen geven ze een indruk van de productie van zijn vader André en diens broer Frits Hendrickx. Zij maakten samen en alleen glas-in-lood kunst, tegeltableaus, beelden en meer.   

In Kethel-Oost, waar Sjef woonde, zijn twee werken van hem in de openbare ruimte te zien, de knotwilg aan de Zwaluwlaan een een tak aan de Weide. In het Julianapark is een verzetsmonument geplaatst. In het Stadskantoor is op elke verdieping een wandreliëf aangebracht. Deze zijn alleen voor niet werknemers op open dagen te zien, maar ze zijn wel terug te vinden in onze beeldbank.
Vorige maand was hij nog in het nieuws over zijn project in de Locomotiefsteeg bij het Jenevermuseum, waar hij zo’n 1200 kleitabletten met indrukken van brandmerken van distillateurs voor maakte. 
 

Sjef Henderickx in 1994 met een expositie in het Stedelijk Museum Schiedam tijdens de tentoonstelling "Het opperste kleed" in samenwerking met Nicolas Dings.(Beeldbanknummer 01402, foto Roel Dijkstra)