25-06-2009 — 

Wat gebeurde er honderd jaar geleden in Schiedam? Het Gemeentearchief Schiedam publiceert in de maand juli de dag- en nachtrapporten van de politie van honderd jaar geleden. Het archief roept de hulp van het publiek in om erachter te komen wat er allemaal in staat.

De dag- en nachtrapporten van de Schiedamse politie zijn een rijke bron om te weten te komen wat er in het verleden in de stad gebeurde. Maar hoe kom je er nu achter of, en zo ja waar, een bepaalde naam of adres in de rapporten te vinden is? Er is geen zoekmachine beschikbaar, dus het komt toch vooral op heel veel lezen neer. Het Gemeentearchief Schiedam is daarom bij wijze van experiment een weblog begonnen waar in de maand juli dagelijks scans van politierapporten worden gepubliceerd.

Waar kunt u mee helpen?

De scans zijn afbeeldingen, geen digitale teksten. Iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil met het materiaal, maar het is in de eerste plaats de bedoeling dat de tekst getranscribeerd, ofwel overgetypt, wordt. Zo krijgen we alsnog de beschikking over de teksten. Het archief wil vooral graag weten welke plaatsaanduidingen (waaronder adressen) en persoonsnamen in de rapporten voorkomen. Iedereen kan meedoen.

Meedoen

Wilt u meedoen met het experiment, of bent u gewoon nieuwsgierig naar wat er honderd jaar geleden in Schiedam gebeurde? Kijk op dan Schiedamblog.