21-10-2019 — 

Update:  de zegels zijn uitverkocht

 

Ter gelegenheid van oktober, maand van de geschiedenis, zijn bij het Gemeentearchief Schiedam nieuwe replica's van het Schiedamse stadszegel uit 1390 te koop. 
Het thema van de maand van de geschiedenis is 'hij/zij' en we zijn bezig een kleine tentoonstelling samen te stellen over Floris V en zijn tante Aleida. Al is er wel een vitrine met bodemschatten uit de middeleeuwen, de hele tentoonstelling is door omstandigheden helaas nog niet gereed. De zegels gaan echter al wel in verkoop, voor twee euro per stuk!

Wilt u langskomen om een zegel aan te schaffen? Onze receptie is van dinsdag tot donderdag van 9.00 tot 17.00 geopend zoals te lezen is bij onze contactinformatie.

 

De replica is verkrijgbaar in groene of rode was, met een lint in Schiedamse kleuren. 

Zegel aan het charter van ons oudste stuk, 'het beste kleed' uit 1286. Zegel van Floris van Henegouwen, zoon van vrouwe Aleida, in groene was, an een dubbele perkamenten staart met een afbeelding van een ridder in volle wapenrusting. Randschrift:" + SIGILLUM FLORENTII D[E H-YN]ONIA MILITIS; (Beeldbanknummer 12087)


Fragment van een zegel, aan een witte en blauwe streng van hennep. Afbeelding: Aleidis, staande, in haar linkerhand een boek, vergezeld rechts van een adelaar, links een leeuw.Randschrift: "+S(IGILLUM) AE[LYDIS SORORIS] (QUON)DAM WILL(ELMI) RE[G(IS) RO]M(ANORUM) ET UXOR (QUON)SA(M) D(OMI)NI IOH(ANN)IS DE AVENN(IS)"

(Beeldbanknummer 12093)
 

Reportage
Plaatselijke zender Schie TV maakte een reportage over de zegels. Deze kunt u terugzien via deze link.