14-04-2022 — 

Historische overhandiging van het jaarboek, foto Merel Blok

Hein van Asseldonk, voorzitter van de Heeringa-stichting, zal op vrijdag 22 april 2022 om 16:00 uur in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het eerste exemplaar van het Historisch Jaarboek Schiedam 2021 aanbieden aan directeur Diederik von Bönninghausen. In deze zesde editie van het jaarboek is armoede een belangrijk thema, maar er komen nog meer interessante onderwerpen aan bod. Geïnteresseerden zijn bij de overhandiging van harte welkom, en kunnen na afloop het jaarboek met vijf euro korting kopen. 

Een van de thema’s die in het jaarboek 2021 aan de orde komen, is ‘maatschappelijke ongelijkheid’. Aan de hand van de werkstakingen in Kaarsenfabriek Apollo en beschrijvingen van de Schiedamse branderijwerknemers door de Schiedamse onderwijzer en schrijver Henri Hartog is te lezen hoe men dat in het verleden ervoer. Ongelijkheid werkte ook door in de woonomstandigheden. Caroline Nieuwendijk interviewde Schiedammers over de leefomstandigheden in de sloppen en hofjes, en Merel Blok onderzocht de ontrechting van Joodse huiseigenaren en huurders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Ook Schiedamse instituten komen aan bod, zoals het Stedelijk Museum dat met het Panorama van Schiedam het verleden in beeld brengt, de Ketelfactory die na 12,5 jaar zal stoppen en Henk Hettinga, die de collectie ‘jeneveralia’ van het Nationaal Jenevermuseum beheert. De bekende verzamelaar zal worden geïnterviewd door journalist Peter de Lange. Caroline Nieuwendijk geeft een presentatie over de tientallen hofjes, stegen en sloppen die Schiedam tot ver in de jaren 1970 telde. Vele ervan lagen verstopt in het oude centrum en hadden zelfs geen officiële straatnamen. Gemeentearchivaris Laurens Priester, die met  Hans van der Sloot het jaarboek samenstelde, zal de sprekers introduceren. De inloop is vanaf 15.45 uur. 

Aanbieding

Na afloop is het bijna tweehonderd pagina’s tellende Historisch Jaarboek 2021 voor de gelegenheidsprijs van twintig euro te koop, daarna is voor € 25,00 in de Schiedamse boekhandels en bij de receptie van het Gemeentearchief Schiedam verkrijgbaar. Bij laatstgenoemde zijn ook de jaarboeken 2016-2017-2018-2019 in de aanbieding, deze vier boeken kosten samen slechts tien euro!

De voorkant van het Historisch Jaarboek Schiedam 2021.