28-05-2015 — 

De heruitgave van ‘De geschiedenis van Schiedam’ zal op vrijdag 19 juni 2015 om 15.00 uur worden gepresenteerd in de ruïne van Schiedam, het kasteel van Mathenesse. Burgemeester Cor Lamers neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

wk23_01.jpg

Ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van onze stad verscheen in 1975 het boek ‘De Geschiedenis van Schiedam’, geschreven door toenmalig gemeentearchivaris Guus van der Feijst. Het boek is al jaren uitverkocht, maar er blijft nog steeds vraag naar. Daarom, en om de in 2012 overleden Van der Feijst te eren, is besloten tot een heruitgave. Deze tweede – hier en daar licht gewijzigde - druk zal op vrijdag 19 juni 2015 om 15.00 uur worden gepresenteerd in de ruïne van Schiedam, het kasteel van Mathenesse. Er is immers geen ander bouwwerk dat zó verbonden is met de Schiedamse geschiedenis als ‘het huis van Aleida’!

Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Post Scriptum in het Hof van Spaland, en bij de Historische Vereniging Schiedam aan de Hoogstraat 74-A. Deze uitgave van Stichting Musis kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Schiedam, de Stichting Fonds Historische Publicaties Schiedam, Stichting De Groot Fonds en Stichting Gemeenschapsfonds Schiedam.

Programma

15.00 / 15.20 Woord van welkom door gemeentearchivaris Laurens Priester, met aansluitend toelichting  over het huis dat Aleida liet bouwen.
15.20 Aanbieding eerste exemplaar van ‘De Geschiedenis van Schiedam’ aan burgemeester Lamers. Het tweede exemplaar is voor Henk van der Wel, een neef van Guus van der Feijst. 
15.30 Dankwoord door burgemeester Lamers, aansluitend kort de gelegenheid om de ruïne van binnen te bekijken. 
15.45 Gelegenheid voor een kop koffie of thee in restaurant ‘Beloofd’ aan het Land van Belofte. 

wk22_05.jpg
Gemeentearchivaris Guus van der Feijst in de archivariskamer van het Gemeentearchief. (Foto Roel Dijkstra, beeldbanknummer 19941)
wk24_01.jpg
Opgravingen rondom de ruïne, waar nu het Stadserf is, omstreeks 1994.Rechtsboven de donjon en linksonder de funderingen van de zuidoostelijke toren van het kasteelcomplex. (Fotocollectie Gemeentearchief Schiedam, beeldnummer 41526).

Beelden van de presentatie op 19 juni:
 

wk26_02.jpg

wk26_03.jpg
Om zijn lange tijd als vrijwilliger bij het Gemeentearchief te eren werd Ser Louis benoemd als lid in de orde van de Koperen Papierklem.