03-11-2014 — 

De nieuwe uitgave Groenweegje, ‘Schiedam rond 1900’ herinneringen en prenten van Johan Töns (1890-1959) werd op 4 november 2014 gepresenteerd. Burgemeester C.H.J. Lamers nam het eerste exemplaar in ontvangst.

wk45_3.jpg
Overhandiging van het eerste exemplaar

In Grand Café Wennekerpand werd op 4 november het eerste exemplaar van 'Groenweegje, Schiedam rond 1900’ gepresenteerd aan burgemeester Lamers. Deze benadrukte het unieke van dit boek; de verhalen van een gewone (bijna ongewone) Schiedammer, en hoe in de research van samensteller Fred Martin bleek dat alle feiten die Johan Töns noemt in zijn herinneringen ook kloppen. Ria Martin, de zus van Fred, is vrijwilliger bij het Gemeentearchief Schiedam. Mede daardoor wist zij dat er bij het archief veel te ontdekken valt (bijvoorbeeld de krantenbank of de beeldbank). En het werkt ook vice versa: tijdens het onderzoek kwamen voor ons onbekende foto's boven van het Groenweegje, die in de beeldbank van het gemeentearchief worden opgenomen.

Een 'gewone' Schiedammer

Johan Töns, schilder/tekenaar uit passie en beoefenaar van twaalf ambachten uit noodzaak, noteerde eind jaren ’50 zijn herinneringen aan het Schiedam van zijn jeugd. Niet omdat hij zijn memoires wilde opstellen, maar omdat zijn neuroloog hem na een beroerte adviseerde om veel te schrijven; dat was goed voor de motoriek in zijn hand. Daarom schreef hij 26 schoolschriften vol met anekdotes. Die notities van een gewone Schiedammer met een scherpe blik zijn nu, een halve eeuw na zijn dood, in hun historische context geplaatst.

wk45_4_0.jpg
Burgemeester Lamers (en Fred Martin in de reflectie).

Samen met hem zijn we ooggetuigen van grote gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog of de enorme brand die de Kraton en de Palmboommolen in de as legde. Maar we zien ook de Schiedamse kermis en het leven van alledag in de stad, en wandelen door de polder. We volgen Johan op zijn weg naar school en kijken naar de schutterij die naast zijn geboortehuis oefende. En we maken via hem kennis met al lang vergeten stadgenoten uit die tijd.

De verhalen zijn rijk geïllustreerd met foto's en krantenberichten van rond de vorige eeuwwisseling, maar vooral ook met nooit eerder gepubliceerde tekeningen en schetsen die Johan zelf heeft gemaakt. Het boek is  samengesteld en toegelicht door Fred Martin. Gemeentearchivaris Laurens Priester schreef het voorwoord.

Bestellen

Het boek 'Groenweegje, Schiedam rond 1900’ is te koop via de betere boekhandels in Schiedam; Van Leeuwen op de Broersvest en Post Scriptum in de Hof van Spaland.
Bestellen kan via elke boekwinkel, via info@stichtingdriehoek.nl, telefoonnummer 020-6699446 of het adres ‘Stichting de Driehoek, Cor Hermusstraat 41, 1065 HK Amsterdam’. De prijs voor dit hardcover en full colour boek is € 24,90. 

wk45_5.jpg
Nóg een reden voor een feest: samensteller van het boek Fred Martin was ook nog jarig!