03-12-2012 — 

Het eerste exemplaar van het boek ‘De Schiedamse Bleekneusjes – Kinderuitzendingen tussen 1900 en 1971’ wordt op vrijdag 21 december 2012 in de Cornelis Hagazaal in het Stadskantoor aangeboden aan wethouder Johan Grijzen. Het boek is geschreven door Caroline Nieuwendijk, medewerker van het Gemeentearchief Schiedam, die voor het boek jarenlang onderzoek heeft verricht en vele interviews heeft afgenomen.

wk49_1.jpg

De inloop op 21 december begint om 13.30 uur. Gemeentearchivaris Laurens Priester zal om 14.00 een welkomstwoord uitspreken, en auteur Caroline Nieuwendijk  geeft een lezing met als onderwerp ‘Zoektocht naar een spookschip’. Om 15.00 zal de overhandiging van het eerste exemplaar aan de wethouder plaatsvinden, waarna iedereen welkom is voor een afsluitend hapje en alcoholvrij drankje om 15.15. Diegene die door middel van voorinschrijving al een boek hebben besteld, kunnen dit op de middag afhalen betalen.

150 Schiedammers

De kinderuitzending begon in Schiedam in 1900 met een bijeenkomst van gegoede burgers die zich het lot aantrokken van bleke en zwakke arbeiderskinderen. In 1907 bouwden Schiedam en Delft samen het koloniehuis ‘Groot Dennenlust’ op de Veluwe. Hier konden Schiedamse bleekneusjes genieten van rust, goed eten en veel beweging in de buitenlucht. De kinderen verbleven ook in andere koloniehuizen of in pleeggezinnen. Die laatste kwamen goed van pas in de Hongerwinter toen er voedselschaarste was. Na de jaren 1950  werden vooral ‘zenuwpeesjes’, kinderen met psychosociale problemen uitgezonden. Het uitzenden ging door totdat vanwege financiële problemen in 1971 plotseling het doek viel voor de kinderuitzending.

Honderdvijftig voormalige Schiedamse bleekneusjes hebben herinneringen gedeeld en foto’s, brieven of dagboeken beschikbaar gesteld. Dit soort persoonlijke ervaringen en  archiefmateriaal complementeren de boeiende geschiedenis van de Schiedamse kinderuitzending. Het boek telt 166 bladzijden en is rijk geïllustreerd. De winkelprijs is € 25,-. Het boek is verkrijgbaar bij het Gemeentearchief Schiedam en in de boekhandel. 

Update: Overhandiging aan wethouder Grijzen

wk51_5.jpg

Op vrijdag 21 december overhandigde Caroline Nieuwendijk het eerste exemplaar aan wethouder Johan Grijzen. Deze merkte op dat het leuke van wethouder zijn met het archief in de portefeuille dat dit al de vijfde boekpresentatie is waar hij dit jaar bij mag zijn!