31-08-2016 — 

De winnaar is bekend, het Gemeentearchief Schiedam stuurt de spotprent van het vrijende stelletje in het Sterrebos uit 1912 in naar de landelijke verkiezing voor het (archief-)Stuk van het jaar. Na in 2014 de derde plek te hebben gehaald, gaan we dit jaar natuurlijk voor goud!

wk28_05 (1).jpg

Van de honderd stemmen (ideaal om procenten uit te rekenen!) die zijn uitgebracht kreeg de spotprent ‘Zedelijk Schiedam’ 60 stemmen. De brieven naar huis van Adriana de Groot haalde de tweede plek met 30 stemmen (of procenten). Het fotoalbumpje kwam op de derde plek met 10 stemmen. In oktober is het Maand van de Geschiedenis, en dit jaar is het thema ‘grenzen’. Het gekozen Schiedamse stuk past daar goed bij. Volgens sommige raadsleden was een uitbreiding van een politieverordening nodig om te kunnen optreden tegen het ‘zedeloze gedrag’ van kussende paartjes in het Sterrebos. Door deze maatregel, en de formulering hiervan, was Schiedam wekenlang het mikpunt van spot. In oktober kunt u uw stem uitbrengen via Stukvanhetjaar.nl. (niet meer online)

Grenzen van fatsoen: pr-fiasco in 1912

Dankzij een politieverordening stond Schiedam in 1912 in de landelijke belangstelling, maar niet ten goede. Het gemeenteraadslid C.H. Scheffers had zich tijdens een raadsvergadering vreselijk opgewonden over het zedeloze gedrag van paartjes in het Sterrebos. Na wat politiek getouwtrek in de gemeenteraad stelde was verordening nr. 22 vast. Het was niet toegestaan “in gezelschap met iemand van andere kunne, te zitten of liggen op openbare wegen of dijken of op hun bermen, glooiingen of onderkant”. Tenzij de twee gehuwd of bloedverwant waren. Schiedam was in de landelijke pers wekenlang mikpunt van spot. Het Gemeentearchief heeft twee van dergelijke spotprenten in de collectie. Deze prent, die door de zin ‘we zijn van de coalitie’ ook het kabinet Heemskerk op de hak neemt, is in onze beeldbank te zien onder nummer 62350. De tekening van kunstschilder en illustrator Johan Brakensiek verscheen als bijvoegsel in het weekblad ‘De Amsterdammer’ (later ‘De Groene Amsterdammer’)

Brieven en fotoalbum

Andere stukken waar op gestemd kon worden waren: Brieven van Adriana de Groot, dochter van Schiedams filantroop M.C.M. de Groot, die in Wenen onder Sigmund Freud psychologie ging studeren. En een fotoalbumpje en brieven uit Zwitserland naar huis van een Schiedams ‘bleekneusje’ uit Zwitserland.

2014

Opvallend is wel, dat bij de laatste Stuk van het jaar voorverkiezing de spotprent ‘Sluit Schiedam’ maar op de derde plek eindigde. (Zie beeldnummer 62332 in onze beeldbank) En nu dus een spotprent op de eerste plek!