07-10-2016 — 

Het Gemeentearchief Schiedam stelt zijn deuren open (en de depots op een kier) voor een Open Dag op zaterdag 22 oktober 2016, van 13.00 tot 16.00 uur! Kom langs voor lezingen, exposities, verkoop, een cartoon workshop of om een ‘Donald Duck als archivaris’ te winnen!

wk40_04.jpg

De onderdelen van het programma zijn gerelateerd aan de spotprent ‘Zedelijk Schiedam’, onze inzending voor de Stuk van het jaar verkiezing. (Hier kan iedereen trouwens nog op stemmen in oktober, de maand van de geschiedenis!) Er is een presentatie van Theo Gootjes, die jarenlang politieke spotprenten tekende voor het Rotterdams Dagblad, historicus Henk Slechte vertelt over de achtergrond van de ‘zedelijk Schiedam’ rel uit 1912. Gemeentearchivaris Laurens Priester vertelt over Schiedamse grenzen. Waarom zijn deze zoals ze zijn? Voor veertig bezoekers die geïnteresseerd zijn geraakt in spotprenten is plek in een echte cartoon workshopmet Guido de Groot en Vincent in t’ Hout.

Natuurlijk stellen we ook voor deze ene dag de depots open voor een rondleiding. De jeugd van 0 tot 100 kan met een bal proberen zoveel mogelijk archiefkegels om te gooien en een ‘Donald Duck als archivaris’ winnen, er zijn versnaperingen en koffie van De Smaakvolvo, bezoekers kunnen de kandidaat stukken voor de Stuk van het jaar verkiezing zien, er is een expositie over Schiedamse spotprenten en een met grote aquarellen van Nico van Welzenes en is gelegenheid om boekaanbiedingen, dubbele exemplaren en antieke dozen en blikken te kopen. Reden genoeg om langs te komen naar de tweede en derde verdieping van Stadserf 1 dus!