14-10-2005 — 

In 1941 kwam een groot deel van de gemeente Kethel en Spaland bij Schiedam. Met pijn in het hart vertrok de laatste burgemeester mr. Johan Jurriën van der Lip. Zijn ambtsketen nam hij mee. De gemeente Schiedam eiste de keten bij Van der Lip op, maar hij weigerde om hem af te staan.

afbeelding ambtsketen Kethel

Schiedam wilde aanvankelijk de kwestie in der minne regelen, maar stuurde uiteindelijk toch een deurwaarder op de vroegere buurburgemeester af. Toen ook dat niet het gewenste resultaat opleverde daagde Schiedam Van der Lip voor de rechter. En nu heeft de rechter gesproken: Van der Lip moet de keten afstaan op straffe van een dwangsom. Deze ziet zich genoodzaakt de ambtsketen nu dan toch te overhandigen aan Reinier Scheeres, de burgemeester van Schiedam, op één voorwaarde: Scheeres moet eerst vijf argumenten noemen waarom Kethel dan wel zo nodig bij Schiedam moest worden gevoegd.

Geïnspireerd door de historische werkelijkheid van de jaren veertig van de vorige eeuw zal Reinier Scheeres, die zichzelf speelt, de burgemeestersketen van Kethel en Spaland plechtig in ontvangst nemen van mr. J.J. van der Lip, gespeeld door Wouter Oversluizen. Deze theateract van buurburgemeesters wordt om 13.00 uur opgevoerd in het Gemeentearchief Schiedam ter gelegenheid van de Open Archievendag op zaterdag 29 oktober.

De Open Archievendag vindt voor het tweede jaar op rij plaats. De dag is bedoeld om meer mensen kennis te laten maken met de schatten van het archiefwezen. Aan de dag doen 58 archiefinstellingen mee in het hele land, waaronder het Gemeentearchief Schiedam. Het thema is dit jaar 'buren'. Naast de theateract is er nog veel meer te doen in het Gemeentearchief Schiedam op de Open Archievendag.

Op het programma staan verder onder meer: de vertoning en verkoop van de dvd Jeneverkinderen en ‘wij een foto, u een foto’: in ruil voor een foto van een Schiedams interieur kunnen bezoekers tijdens de open dag gratis een afdruk van een foto naar keuze uit onze beeldbank bestellen. Zo’n interieurfoto kan een afbeelding zijn van vroeger bij oma en opa thuis of van de eigen inrichting van kort geleden. Het Gemeentearchief heeft weinig interieurfoto's in de collectie en probeert deze aan te vullen. 

Uiteraard staan de medewerkers van het Gemeentearchief op de open dag klaar om alle vragen over het verleden van Schiedam en de Schiedammers zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wanneer: 29 oktober 2005 van 11.00 - 16.00 uur.
Waar: derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor Schiedam, Stadserf 1