13-04-2012 — 

De inhoud van de oorlogsdagboekjes van Nico Bergwerf is nu in een integrale uitgave voor iedereen beschikbaar! Op maandag 23 april 2012 om 14.00 uur zal Jan Anderson het eerste exemplaar uitreiken in de vergaderzaal van het Gemeentearchief Schiedam. Het relaas van een gewone twintiger en hoe hij de oorlog beleefde, geeft een beeld van het leven in Schiedam en Vlaardingen van 1943 tot en met eind mei 1945.

wk15_1_0.jpg

De publicatie ‘Vermakelijk heden’, Het (uitgaans)dagboek van Nic. Bergwerf 1943-1945 is een uitgave van Streekmuseum Jan Anderson uit Vlaardingen. Bergwerf was immers een Vlaardinger. De dagboekjes (een aantekeningenboekje en een in het net uitgewerkte versie daarvan) worden echter bewaard bij het Gemeentearchief Schiedam, dat ook zorgde voor de digitalisering. In 2010 ontving het archief deze als schenking van de weduwe Bergwerf, en sindsdien zijn ze een rijke bron gebleken voor publicaties en als naslagwerk.

Een gewone jongen

De dagboekjes illustreren niet het leven van een collaborateur, een verzetsleider of een held maar van een gewone jongen die van films hield, flink achter de meisjes aanliep, in een fabriek werkte en ondanks alle moeilijkheden een zo normaal mogelijk leven probeerde te leiden. Nico overleeft de oorlog, maar niet zonder avonturen. Zo wordt hij tegen het eind van de oorlog opgepakt om in Duitsland te werken, maar weet hij met enkele anderen te ontsnappen.

Exacte kopie

Wie de dagboeken normaal gesproken zou willen lezen zou zich vervoegen naar onze studiezaal om ze daar in te zien. Door de uitgave van Jan Anderson kan men nu zonder het risico van beschadiging een exacte kopie inzien, zoals Bergwerf zijn dagboeken heeft uitgeschreven en geïllustreerd met plaatjes en foto’s! De publicatie zal voor zes euro per stuk ook bij het Gemeentearchief verkrijgbaar zijn. Door dit unieke inkijkje en nog vele andere soortelijke dagboeken, brieven en verslagen die bij en door het Gemeentearchief worden bewaard en ter inzage beschikbaar zijn, kunnen historici -en u ook- de herinnering aan de oorlog levend houden. 

Meer informatie

Meer informatie over Bergwerf op de pagina over publicaties.