12-06-2020 — 

Wil de echte MJS Rijnbende opstaan?

Bij de aanwinsten van het familiearchief Rijnbende is ook een kookboek met in gouden letters op de kaft ‘Recepten boek van M.J.S. Rijnbende’.  Wie was zij? 
Er komen twee kandidaten naar voren uit de stamboom van Simon Rijnbende (1777-1853) Kleindochters  Maria Jacoba Simonetta uit 1833, dochter van Willem uit 1809, en een Maria Jacoba Simonetta uit 1838, van zoon Albertus uit 1811.

Opdracht

Om de puzzel wat groter te maken staat er een opdracht voorin het receptenboek: 
“Voor mijne lieve Ada (of Ida) receptenboek van haren over grootmoeder. A v Hoogstraten”

Wie was die overgrootmoeder?

Omdat we de stamboom van Rijnbende kennen (boek) weten we dat de oma van vaders kant Simon Rijnbende tweede echtgenote was, Maria van Lutsenburg. Die hebben beide nichtjes nog even gekend voor ze stierf in 1844, maar dat ze nog een overgrootmoeder hebben ontmoet valt te bewijfelen. 
Simon Rijnbende’s moeder heette Smeer en zijn grootmoeder Pieters. Van Lutsenburg’s moeder heette Teijsen, dus de overgrootmoeder hoeven we niet te zoeken aan de Rijnbende kant. 

‘MJS1838’’s moeder heet Van Vollenhoven, dochter van Van Vollenhoven en Baud. Ze trouwt met een Van der Crab, zoon van Van der Crab en Van Charante. 

‘MJS1833’’s moeder heet De Jong, dochter van De Jong en Bornwater. Ze trouwt met Jonkheer Van Lawick van Pabst, zoon van Van Lawick van Pabst en De Braconier. 

Tweede hint

Gelukkig is in het receptenboek een tweede hint te vinden. Er zijn wat losse briefjes met recepten halverwege het boek gestopt. Op één briefje op blauw papier staat een recept voor Amandelkoekjes, maar op de andere zijde staat in bibberig handschrift ‘Nancy van Pabst Marie Rijnbenden’

Van Pabst tot Nijevelt

De naam Pabst is terug te vinden bij ‘MJS1838’. Diederik Van Lawick van Pabst (voluit Diederik Jan Anthonie Albertus van Lawick van Pabst tot Nijevelt onder meer burgemeester van Arnhem) en Maria Jacoba Simonnetta Rijnbende krijgen een dochter Ada Marceline Marie Elisabeth. Dat zou de ‘Ada’ van de opdracht kunnen zijn, want in de online personenzoeker van het Gelders Archief is Ada’s huwelijksakte gemakkelijk te vinden, en daar blijkt uit dat ze in september 1892 in het huwelijk treed met een Jan Willem Pieter van Hoogstraten. 

Ook al was haar schoonvader bij leven lid van de Provinciale Staten, Jan Willem Pieter was eerste luitenant bij het corps rijdende artillerie, en Ada was een jonkvrouw…
Maar als het receptenboek uit de familie Van Hoogstraten komt, en voor Ada Hoogstraten- van Lawick van Pabst tot Nijevelt is, waarom staat dan de naam van haar moeder op het boek?
 

Zie voor meer informatie hier akten waar Jan Willem Pieter van Hoogstraten in voorkomt in het Gelders Archief.