11-02-2014 — 

De website ‘Schiedam op de Kaart’, waarbij onder meer plattegronden uit het verleden kunnen worden vergeleken met de huidige situatie, heeft belangrijke aanvullingen gekregen: er kan nu ook per locatie gerelateerde krantenberichten en bouwtekeningen getoond worden. Onderzoek naar uw eigen straat was nog nooit zo makkelijk!

wk07_1.jpg
Kranten in Schiedam op de Kaart.

Het gebruik is simpel: Via de webstek http://www.schiedamopdekaart.nl/ zoomt u in een adres, klikt op de rechtermuisknop, en kiest de optie ‘kranten’. Er verschijnt dan een venster met het zoekresultaat van de opgeven straatnaam in onze krantenbank! Vol met reportages, nieuws- en familieberichten. Zo krijgt u gemakkelijk een kijkje in de geschiedenis.

Met de rechtermuisknop kunt u niet alleen krantenberichten bekijken, maar ook Historische afbeeldingen (via onze Beeldbank), Historisch landelijk nieuws over de locatie (via de Koninklijke Bibliotheek), Streetview en Bouwtekeningen

Abbenbroeksestraat tot en met Parallelweg

Deze laatste functie loopt via de webstek mijnadres.org, een webstek met een overzicht van bouwdossiers van Nederlandse archiefdiensten. Het gaat om negentiende- en twintigste-eeuwse dossiers van bouwwerken waarvoor een (ver)bouwvergunning bij de gemeente moest worden aangevraagd. Recent is het Schiedamse aanbod weer uitgebreid: van de bouwvergunningen uit de periode 1905-1954 zijn nu de straten beginnend met A tot en met Par, oftewel van de Abbenbroeksestraat tot en met Parallelweg, digitaal raadpleegbaar!