08-10-2012 — 

De succesvolle Nacht van de Geschiedenis van vorig jaar krijgt een vervolg op zaterdag 13 oktober 2012. In de historische binnenstad van Schiedam zijn die avond vijf fraaie panden geopend voor onder andere lezingen, rondleidingen, opera, een workshop buikdansen en popmuziek. Caroline Nieuwendijk van het Gemeentearchief Schiedam geeft een lezing over ‘bleekneusjes’ (uitgezonden kinderen).

wk41_1.jpg

In de Nacht van de Geschiedenis gaan deuren open die anders gesloten blijven.  Bijvoorbeeld van de Havenkerk, de fraaie Branderszaal aan de Lange Haven 97 of de voormalige Monopole-bioscoop, waar verschillende programmaonderdelen plaatsvinden. Er zijn ook activiteiten in het Jenevermuseum en café ’t Spul aan de Hoogstraat 92. Na afloop begint om 23.00 uur een feest in de Havenkerk met de coverband No Hassle.

Programma

De Nacht van de Geschiedenis in Schiedam maakt deel uit van de landelijke Maand van de Geschiedenis, evenals de Jaarmarkt Scyedam op 13 oktober. De kern van het programma bestaat uit korte historische presentaties met gelegenheid tot vragen stellen en discussie.  De lezingen worden tweemaal gehouden op één van de vijf locaties. Bezoekers kunnen uit het totaalaanbod een eigen programma samenstellen. Toegangskaarten kosten tien euro en zijn te reserveren via geschiedenis.nl.  Hier is ook het volledige programma te vinden.

Lezingen

Op het podium verschijnen kenners van de Schiedamse geschiedenis, zoals Han van der Horst, Herman Noordegraaf en Marcel Teunissen.  Onderwerpen zijn onder meer ‘Rijk in Schiedam’, ‘Pooiers’, ‘Piet Paaltjens en de armoede in Schiedam’ en  ‘Bleekneusjes’ over Schiedamse kinderen die tussen 1900 en 1945 naar een kolonie gingen om aan te sterken.