13-11-2024 — 

Exact 80 jaar na dato, op zondag 10 november 2024, is door burgemeester Harald Bergmann een gedenkteken op de Koemarkt onthuld ter herinnering aan de razzia van 1944. Met dit gedenkteken wordt blijvend aandacht geschonken aan de ingrijpende gebeurtenissen in Schiedam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Gemeentearchief Schiedam heeft onderzoek gedaan naar Schiedamse slachtoffers en ooggetuigen van de razzia. 


Het gedenkteken van de Razzia op de Koemarkt. Beeldnummer 51544.

Op 10 november 1944 vindt de Razzia plaats in Schiedam. Mannen tussen de 17 en de 40 jaar moeten zich op straat melden of werden uit hun huis gehaald. Veel van hen worden vanaf verzamellocatie Koemarkt te voet afgevoerd naar Rotterdam of Delft. In Rotterdam stappen ze in een rijnaak en in Delft reizen ze per trein naar Duitsland of Oost-Nederland. Een deel moet lopend helemaal naar Oost- Nederland. Via het internetadres schiedam.nl/razzia zijn getuigenissen en meer achtergronden te lezen. Dit onderzoek van het Gemeentearchief Schiedam volgt op een oproep naar getuigenissen over de razzia.

“Arbeitseinsatz”

De mannen worden ingezet voor de “Arbeitseinsatz”, ook wil de Duitse bezetter voorkomen dat de mannen zich bij de geallieerden kunnen aansluiten, die op dat moment met een opmars bezig zijn. Het zuiden van Nederland is dan al grotendeels bevrijd.

Rotterdam

In totaal worden vanuit Schiedam en Rotterdam, tijdens "Operatie Rosenstock” op 10 en 11
november 1944 naar schatting ruim 50.000 mannen afgevoerd. Ter herinnering aan al deze
mannen die uit de samenleving werden gerukt én de families die in onzekerheid achterbleven, is in Rotterdam het Razziamonument opgericht. Deze bevindt zich op de Parkkade te Rotterdam, centraal gelegen tussen alle locaties waarvandaan de mannen werden afgevoerd.

Gedenkteken

Het gedenkteken op de Koemarkt is tot stand gekomen op initiatief van Stichting tot
Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG) Schiedam en mede
mogelijk gemaakt door gemeente Schiedam en Winkelcentrum Passage Schiedam. 
Meer informatie over de monumenten en gedenktekens in Schiedam is te vinden via een te scannen QR-code op dit gedenkteken of via het internetadres www.VNFG-Schiedam.nl.