07-12-2017 — 

Bij het tienjarig jubileum van het Monopole-theater in december 1948 bood het personeel aan de directie een door André en Frits Henderickx gebrandschilderd raam aan. Het Gemeentearchief Schiedam heeft dit kleurrijke kunstwerk aangekocht.

wk46_02.jpg
Gebrandschilderd raam van de gebr. Henderickx voor het Monopole

Het Monopole theater, ook wel bekend als De Monopool, is een Schiedams begrip. Mede door het kenmerkende gebouw tegenover het Stedelijk Museum aan de Hoogstraat. In de tijd van het jubileum waren er ook maar twee bioscopen in de stad, de Passage-bioscoop van het Tuschinski-concern en de Monopool. Het begon in 1922 als Pandora Theater, vanaf 1934 even als City, en na een verbouwing in 1936 tot de sluiting in 1968 als Monopole. Na als bioscoop gediend te hebben werd het een zalencentrum, een dansschool en een discotheek, tot een tijdelijke vestiging van de bibliotheek en een pop-up restaurant. Op dit moment staat het gebouw te koop.

Narren-figuur en rokende revolver
Krantenonderzoek leverde alleen enkele berichten op over wanneer het werk is aangeboden aan de directie. Waar het raam exact in het gebouw was geplaatst, of hoe het uit het gebouw is verdwenen is nog onduidelijk. Mochten er mensen zijn met meer informatie, dan kunt u dat per e-post aan ons laten weten via archief@schiedam.nl

Glas-in-lood 
Het was niet ongebruikelijk om bij belangrijke jubilea of gelegenheden een werk uit het glasatelier van André en Frits Henderickx cadeau te doen. In verschillende Schiedamse bedrijfspanden, cafe’s, kerken en scholen zijn deze te vinden. Ze waren niet het enige glasatelier in de stad, maar wel één van de bekendste. Dat was mede door hun kenmerkende en herkenbare stijl. Een glas-in-lood raam of een wandrelief is makkelijk als ‘een Henderickx’ te identificeren.

 

wk46_04.jpg

wk46_05.jpg

wk46_06.jpg