08-09-2011 — 

De ‘muziekmegastore’ FAME in Amsterdam zal begin volgend jaar haar deuren sluiten, ondanks een omzet van 12 miljoen euro en ruim 800.000 klanten per jaar. Dit maakte eigenaar Hans Breukhoven vorige week bekend. Breukhoven staat aan het hoofd van de Free Record Shop Holding. Een onderneming die begon in Schiedam!

wk36_1.jpg

In 1971 begon Breukhoven, toen 24 jaar, zijn eerste Free Record Shop op Broersveld nr 5: ‘het smalste pandje van Schiedam’. Hij zit dan nog in een groothandel in kleinvak-textiel. “Dat blijf ik ook gewoon doen, dit is eigenlijk een geintje”, verklaart hij tegen de Schiedamsche Courant, “Je wilt weleens iets anders. Mijn vrouw (Zijn eerste, red.)gaat hier de zaak runnen. Die vindt het ook vreselijk leuk, want zo heeft ze wat om handen.” Een bescheiden begin van wat een onderneming zou worden die sindsdien honderden miljoenen heeft omgezet!

Krantenbank

Stel, u leest een bericht over de megastore en denkt bijvoorbeeld ‘die Van Breukhoven, kwam die niet uit Schiedam?’ Of u heeft een andere aan Schiedam gerelateerde vraag. Natuurlijk kunt u een wereldwijde zoektocht starten via Google, maar een van de makkelijkste manieren is om via onze webstek naar het Krantenarchief te gaan en daar via zoekwoorden ons online krantenarchief door te lezen. Via het programma doorzoekt u niet alleen zeven verschillende kranten vanaf 1807, maar ook de tijdschriften De Schiedamse Gemeenschap en Ach Lieve tijd. Wie het eenmaal heeft geprobeerd, weet hoe makkelijk het is en wat een rijke bron van informatie deze gratis service biedt.

En hoeveel er te vinden is! Bijvoorbeeld hoe Hans en Vanessa Breukhoven, met Willibrord Frequin in hun kielzog, de Nieuwe Passage openden in 1995. Bij die gelegenheid refereerde de ondernemer eraan dat bij de opening van zijn eerste zaak, 24 jaar eerder, wel wat minder gasten waren: “Twee tantes, mijn moeder en broers kwamen bij de receptie opdagen.”