03-09-2018 — 

Tijdens Open Monumentendag in Schiedam, zaterdag 8 september 2018, kunnen kinderen in de huid van middeleeuwse ridders en jonkvrouwen kruipen. In het bijzonder Floris van Henegouwen, de ridder die zijn geluk in Europa zocht. Tussen 13.00 en 15.00 uur is een gratis workshop middeleeuws dansen bij de ruïne van Mathenesse. 
 

Vrouwe Aleida gaf Schiedam in 1275 stadsrechten, en zij liet een kasteel bouwen, maar haar zoon Floris leidde ook een spannend leven. Hij trouwde een Griekse prinses en werd koning van Achaia! Reden genoeg voor het organiserend comité van Open Monumentendagen en het Gemeentearchief Schiedam om dit jaar de aandacht op hem te richtten. 

In het spoor van Graaf Floris

Bij de ruïne van het kasteel, het Huis te Riviere, ontmoeten kinderen de historische figuur Melis Stoke, kroniekschrijver van de graaf van Holland. Hij verhaalt over de avonturen van de dolende Schiedamse ridder Floris. Kinderen van vijf tot tien jaar kunnen zich daarna ter plaatse  met middeleeuwse kleding omtoveren tot ridder of jonkvrouw. Dansdocent Maaike Gilden geeft voor hen een speciale workshop ‘Dansen in de Middeleeuwen’. Met dit alles wil het Gemeentearchief Schiedam en het comité Open Monumentendagen kinderen op een laagdrempelige en leuke manier betrekken bij het Schiedamse historisch erfgoed. De ruïne is te vinden achter het Stadskantoor, bij de kruising tussen de Broersvest en de Overschiesestraat.  
 

Afbeelding verwijderd.

Afbeelding verwijderd.