05-01-2012 — 

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 9 december 2011 in het Gemeentearchief Schiedam om het tweehonderdjarig bestaan van de burgerlijke stand te herdenken, zijn namen bekendgemaakt van families die al 200 jaar onafgebroken in Schiedam wonen. Een aantal vertegenwoordigers van deze families, met namen als Engering, Gudde, Kleinekoort, Maltha en Wensvoort die op de bijeenkomst waren, kregen cadeaus uitgereikt. In totaal waren er zo’n 85 mensen naar het Gemeentearchief gekomen.

Beleidsplan

wk01_01.12.jpg

Wethouder Peter Groeneweg nam het eerste exemplaar in ontvangst van de verkorte versie van het beleidsplan 2011-2014 getiteld‘Bewaren om te laten gebruiken’. Hij verving wethouder Grijzen van cultuur die verhinderd was. De verkorte versie is vormgeven als een (bouwplaat van een) laatje uit het ‘kastje van Buitenhuis’. Dit heeft betrekking op een kast met fiches uit de tijd dat indexen van archieven nog handmatig werden bijhouden. De laatste ambtenaar der secretarie die dit deed, was F.M. Buitenhuis.

“Johan Grijzen vertelde me nog nooit een zo prettig te lezen beleidsplan te hebben gehad,” aldus wethouder Groeneweg, “het leest bijna als een roman, het is inzichtelijk en heeft toch inhoud. Dat lijkt mij het mooiste compliment dat je kan krijgen; een beleidsplan dat niets wegheeft van een ambtelijk stuk!” Geïnteresseerden kunnen een bouwplaat kosteloos afhalen bij de receptie van het Gemeentearchief. U kunt ook de overhandiging ook bekijken via ons YouTube-kanaal 

Onbetrouwbare websites

De lezing van personenzoek-deskundige Eric Hennekam ontlokte de meeste reacties aan het publiek, vooral zijn stelling dat verschillende genealogische websites onbetrouwbaar zijn. Het is volgens Hennekam niet duidelijk wat de websites doen met de door het publiek geleverde informatie, maar vaak wordt deze doorverkocht… Ook ging Hennekam in op zijn werk als medisch genealoog, waarbij hij voor het UMC Utrecht uitzoekt hoe erfelijke ziektes in families voorkomen. Zo kwam hij er bijvoorbeeld achter dat een huwelijk tussen een neef en nicht maar één procent meer risico met zich meebrengt dan algemeen aangenomen. Op veler verzoek is een samenvatting van zijn lezing met tips en bronnen beschikbaar.

200 jaar in Schiedam

Schiedammers uit de families die hier al tweehonderd jaar onafgebroken wonen, hadden ook een rol toebedeeld gekregen. Annerike van de Water vertelde aan de hand van foto’s uit de beeldbank van het Gemeentearchief over haar (aangetrouwde) familie, en drie generaties ‘t Hart openden de tentoonstelling over de burgerlijke stand. Deze is tot 1 juni 2012 te zien bij het Gemeentearchief Schiedam.