14-04-2010 — 

Voor de tijd van winkelwagentjes, muziek en broodgeur in de winkel of supermarktenoorlogen waren er buurtwinkeltjes waar men de winkelier aangaf welke producten hij of zij van de schappen voor de klant mocht pakken. Ter vergelijking; De eerste zelfbedieningswinkel (van Albert Heijn) van Nederland opende in 1952. (In Schiedam!)

Interieur van de kruidenierswinkel (Beeldnummer 34278)

Nalatenschap van D. Groeneveld en A. Groeneveld-Mulder

Het Gemeentearchief ontving onlangs een leuke aanwinst uit de nalatenschap van Dirk Groeneveld  en Annie Groeneveld-Mulder. Zij hadden in de jaren 1950 en 1960 een waterstokerij en later een kruidenierswinkel in de J.A. Alberdingk Thijmstraat in Schiedam. In de schenking waren onder meer enkele (kleuren-)dia’s opgenomen van het echtpaar in de winkel en van het interieur. Onderstaande foto is genomen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Zo’n foto komen we niet vaak tegen, want wie maakt nu een foto van een winkelinterieur? Nu is het een bron van informatie en wellicht nostalgie. Misschien zijn er nog lezers die producten herkennen?

Fotoarchief

Foto’s en beelddragers maken een belangrijk, en vaak het meest aansprekende, deel uit van archieven. Het Gemeentearchief Schiedam bezit circa 50.000 foto's en prentbriefkaarten. Op dit moment zijn ruim 30.000 foto's in de studiezaal van het Gemeentearchief raadpleegbaar via de Beeldbank. Ook het interieur van de kruidenierswinkel kunt u hierin al terugvinden!

Collectie Groeneveld

In de collectie zijn onder meer glasnegatieven, een enkele daguerreotypie, zwart-wit en kleur fotoafdrukken, fotonegatieven op film en dia én natuurlijk digitale foto’s opgenomen. De (nog niet digitale) foto’s worden gescand en zo voor het publiek digitaal beschikbaar gesteld. Om ze ook voor volgende generaties beschikbaar te houden, worden de originelen op de juiste temperatuur, vrij van vuil en stof bewaard in onze depots. Zo kunnen we over honderd jaar ook nog zien wat Van Delft’s Taai-Taai, Sanrusa Honing en Doperwtjes in die tijd kostte. (De goede oplossing is respectievelijk 49 ct, 115 ct en 89 ct. ! )