12-10-2012 — 

Louis Heijmans (1890-1977) heeft in de oorlogsjaren verschillende tekeningen gemaakt van de Zijlstraat, en van andere plaatsen in Schiedam. Bijvoorbeeld sfeervolle crayontekeningen van boerderijtjes aan de Polderweg, waar het Gemeentearchief er ook een aantal van in de collectie heeft. Deze zijn ook digitaal te bekijken via onze Beeldbank.

wk41_2.jpg
Gezicht op de Zijlstraat in de richting van de Raam, Louis Heijmans. (Beeldnummer 62287)

Zijlstraat

De Zijlstraat lag midden in de oude Brandersbuurt. Van de toenmalige bebouwing is door sloop maar weinig over. Het enige dat op die plek aan de Brandersbuurt herinnert  zijn de woonhuisjes tegenover de brandweerpost, nu onderdeel van distilleerderij Herman Jansen.

Heijmans in Schiedam

Laurentius Heijmans, (1890-1977) roepnaam Louis, is geboren in Utrecht. In 1905 kwam het gezin naar Schiedam, waar zijn vader als smid in de scheepsindustrie kwam werken. Louis studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in 1909. In 1913 vertrok hij naar Zeeland. Wanneer Walcheren in 1944 onder water wordt gezet komt Heijmans tijdelijk terug naar Schiedam, van juni 1944 tot november 1945 staat hij ingeschreven op een adres aan de Burgemeester Knappertlaan. 

Eerste tentoonstelling na de oorlog

In augustus 1945 was een tentoonstelling van Heijmans’ werk uit zijn ‘Schiedamse productie’ in het Stedelijk Museum Schiedam. Het was de eerste tentoonstelling die het museum na de oorlog hield. Volgens Het Parool hingen er twee tekeningen en 26 schilderijen; “De stillevens zijn verreweg het best geslaagd, zooals de Appels, Dotterbloemen, Roode kool en Rozen.” 

Beeldbank

Bewaren en beschikbaar stellen van beelden uit Schiedam zijn belangrijke taken van het Gemeentearchief. In de Beeldbank op onze webstek zijn behalve verschillende tekeningen van Heijmans ruim 35.000 foto’s en tekeningen te zien!