20-01-2014 — 

Het Schreiershuisje op het Hoofd in Schiedam-Zuid is sinds eind december behangen. Het behang bestaat uit een collage van oude landkaarten, prenten, foto’s en krantenberichten rondom het thema 'hoog water'.

wk04_1_0.jpg
Het behang in het huisje, foto: Sjef van Duin.

Hoog water op het Hoofd is een steeds terugkerend verschijnsel. Door de eeuwen heen is het Hoofd regelmatig ondergelopen door samenspel van hoogtij en weersomstandigheden. De achterliggende wijk de Gorzen is zelfs vernoemd naar dit fenomeen, gorzen = moerasland, drassig land.

Kunstenaars Sjef van Duin en Esther Zitman hebben in het Gemeentearchief Schiedam, het Rijksmuseum in Amsterdam en bij de Historische Vereniging Schiedam een schat aan informatie en teksten rondom dit thema gevonden. Daarnaast zijn er afbeeldingen van het Schreiershuisje door de eeuwen heen te zien zodat het behang ook een aardig overzicht geeft van de geschiedenis van het wachthuisje en zijn omgeving.

Op een aantal delen van het behang zijn drie hoogwaterstanden zichtbaar gemaakt. Zo laat de waterstand van 1953 zien dat, als je op dat moment in het Schreiershuisje zou hebben gestaan, je daadwerkelijk kopje onder was gegaan. Het behang is tot eind maart 2014 te bezichtigen in het Schreiershuisje.

Oproep: Heeft u zelf hoog water meegemaakt en er een mooi verhaal over te vertellen?

Dan kunt u terecht bij Sjef van Duin, via telefoonnummer 010- 4271441. Maar ook in het Schreiershuisje zelf kunt u terecht, vanaf 15 tot en met 19 januari is hij van 11:00 tot 12:00 uur aanwezig in het huisje om uw verhalen te verzamelen.

Meer informatie over het kunstproject in het Schreiershuisje is te vinden op hun blog en facebookpagina.

wk04_2_0.jpg

Het Hoofdplein in 1935 (maker onbekend, beeldnr. 15140) Link naar beeldbank.