20-04-2021 — 

Het Historisch Jaarboek Schiedam 2020 is uit, en te koop in de Schiedamse boekhandels en bij het Gemeentearchief Schiedam. Boordevol artikelen over historie en kunst. En drie eerder verschenen jaarboeken worden nu met hoge korting aangeboden! 

In dit vijfde jaarboek komt beeldende kunst uitgebreid aan de orde. Er is een reportage over Arend Odé en Bram Gips, twee Schiedamse kunstenaars en technici, en een gesprek van Henk Slechte met de vorige directeur van het Stedelijk Museum Schiedam Deirdre Carasso. 
Geschiedenis wordt vanuit verschillende invalshoeken besproken. Zoals een uitbraak van cholera halverwege de 19de eeuw, wat Schiedamse distillateurs te maken hadden met de Atlantische slavenhandel, hoe diplomaat, distillateur en ontdekkingsreiziger Philips Visser in 1917 door de Kaukasus en Rusland reisde en het ontstaan van ‘Drink louter Kabouter’ van Herman Jansen. Peter de Lange vertelt de ontstaansgeschiedenis van theater De Teerstoof.
Ook literatuur komt aan bod met een portret van de overleden auteur Maarten Biesheuvel, ‘een Schiedamse jongen’.  Actuele onderwerpen zijn de nieuwe bestemming van de gymzaal aan de Kloosterplaats en het jaaroverzicht van 2020. Het jaarboek 2020 is met 220 pagina’s dikker dan ooit en kost € 24,68 . 

Aanbiedingen

Ter gelegenheid van de nieuwe uitgave biedt het Gemeentearchief Schiedam de jaarboeken van 2016, 2017 en 2018 in één bundel aan voor 15 euro (exclusief verzendkosten en zolang de voorraad strekt) !