01-05-2014 — 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft in de collectie Gusto een doos vol met dagboeken waar we eigenlijk weinig van wisten. Onderzoeker Maarten Boelhouwers ging er mee aan de slag en kwam tot verrassende ontdekkingen. Op zaterdag 3 mei 2014 geeft hij om 13.00 en om 15.00 uur een lezing over de dagboeken in het pand van de Historische Vereniging Schiedam aan de Hoogstraat 74A.

wk18_1.jpg
Onderzoeker Maarten Boelhouwers en enkele van de dagboeken in het Gemeentearchief Schiedam.

Door de rommelige ondergang en het faillissement van Gusto is er geen ordentelijke archiefoverdracht geweest. Wat bij het Gemeentearchief aan archieven van Gusto wordt bewaard, is hier op verschillende momenten en uit verschillende bronnen beland. Zo ook een doos met dagboeken uit de periode 1944 – 1966, die een werknemer van Gusto onder meer tijdens dienstreizen heeft bijgehouden. Wie precies de schrijver was, was tot nu niet bekend. Student geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Maarten Boelhouwers werkte tijdens een stage bij het Gemeentearchief aan de oplossing van dit vraagstuk. Langzamerhand ontdekte hij steeds meer details over de auteur zijn persoonlijke leven. In een half uur durende lezing op zaterdag 3 mei zal Boelhouwers hier verder op ingaan.

De dagboeken werden geschreven om bij te houden wat de werknemer zoal deed voor het bedrijf, dus het zijn vooral zakelijke teksten. Af en toe komen er ook wat tekenen van de buitenwereld door, zoals:  Vrijdag 4 Mei 1945 Om 0.30 n.m. wordt bekend gemaakt dat de Duitsche strijdkrachten in Nederland gecaputieleerd hebben de Duitsche bezetting blijft nog tot nader orde op de fabriek. Dinsdag 8 Mei 1945: Duitsche wacht in haar geheel te vlucht genomen in de nacht van Maandag op Dinsdag [red].De dagboeken zijn een onderdeel van de archief collectie Gusto, en zijn te raadplegen op onze studiezaal.

‘Verhaal van Schiedam’

De lezing over Gusto is er een in de serie ‘Verhaal van Schiedam’. Elke eerste zaterdag van de maand wordt in het pand van de Historische Vereniging Schiedam aan de Hoogstraat 74A een  Verhaal van Schiedam verteld. Het gaat om een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. Reserveren hoeft niet en de toegang is gratis.