16-12-2016 — 

Voor de kust van de ‘Engelse Riviera’, in het uiterste zuidwesten van Engeland, zijn de restanten gevonden van het schip ‘Schiedam’. Dit schip, in gebruik bij de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, was een fluitschip, een scheepstype dat hoofdzakelijk als vrachtschip dienst deed.

wk50_01.jpg
Archeoloog David Gibbins bij een kanon van de Schiedam. (Foto Mark Milburn)

De ‘Schiedam’ was onderdeel van een vloot die terugkwam uit de belegerde stad Tanger aan de Straat van Gibraltar (in 1684 zou deze stad in handen van de sultan van Marokko vallen). Het schip, met een laadvermogen van 400 ton, was beladen met wapens, gereedschappen, paarden en mensen. In april 1684 zonk het bij het dorp Gunwalloe in Cornwall, bij de inham genaamd Church Cove. Een jaar eerder was het in Spanje gekaapt door piraten, en snel daarna veroverd door kapitein Cloudesley Shovell van de Engelse Marine. (Shovell is later nog opgeklommen tot admiraal) 


Het schip was al eerder ontdekt in 1971 maar is daarna weer onder zandlagen verdwenen. Omdat door een storm zandlagen verschoven kwam het weer tevoorschijn. Toevallig is op de locatie van het wrak in 2014 een schipbreuk scene gefilmd voor de Engelse serie 'Poldark'. 
Dit schip was niet het eerste dat Schiedam genoemd werd en het zou ook niet het laatste zijn. Zowel schepen van de VOC als van de Admiraliteit (het toenmalige ministerie van Marine),  werden Schiedam genoemd. Tegenwoordig beschikt de Koninklijke Marine over de Zr. Ms. Schiedam, een mijnenjager. Daarnaast is Schiedam ook de naamgever geweest van een vliegtuig, een DC 4 van de KLM, die in 1946 door de burgemeester van Schiedam werd gedoopt.

Op de webstek van de BBC kunt u een nieuwsbericht over de vondst lezen, en fotograaf en duiker Mark Milburn maakte een filmopname van het wrak.