19-02-2013 — 

Koningin Beatrix treedt dinsdag 30 april 2013 af, waarna prins Willem-Alexander koning wordt. Deze voor Nederland historische dag zal op verschillende manieren gevierd worden, onder meer met een unieke postzegel en een officiële herdenkingsmunt. Ook zullen er traditiegetrouw ‘Oranjebomen’ geplant worden, zoals al ruim een eeuw lang gebeurt bij geboortes, huwelijken en troonswisselingen. Natuurlijk zijn in Schiedam ook bomen geplant bij zulke festiviteiten, maar welke hebben het Republikeins Genootschap en de zure regen overleefd?

wk08_2.jpg
Het kappen van de zieke Wilhelminaboom in het centrum van Kethel (Beeldnummer 26742, maker onbekend)

Zowel in de gemeente Kethel als in Schiedam (op het Wilhelminaplein) werd een boom geplant in 1898 ter gelegenheid van de kroning van Wilhelmina. De kastanje in Kethel zou uitgroeien tot een gezichtsbepalende boom in het oude dorpshart, tot deze door ziekte en schimmel in 1993 werd geveld.

Toen Juliana in 1937 trouwde, plantte men aan het einde van de Aleidastraat een Huwelijks- of Julianaboom, een dubbele witte kastanje. De wilgen op het pleintje zouden gerooid worden maar kregen als schutting voor het prille boompje een paar jaar uitstel van executie.

Om de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix in 1988 te vieren plantte Burgemeester Scheeres samen met kinderen van de Prinses Beatrixschool aan de Schiedamseweg in Kethel een herdenkingsboom, vlakbij de Wilhelminaboom. Ook in de Plantage werd een boom geplant.

Omdat Kethel lang een zelfstandige gemeente was én nog een sterke Oranjevereniging heeft, worden in de gemeente Schiedam bij grote gebeurtenissen vaak twee bomen geplant. Voor het laatst in 2004, naar aanleiding van de geboorte van prinses Amalia. Toen werd er in Kethel bij het NME Centrum een boom geplant, evenals een Koningslinde in de Plantage. Kethel blijkt dus niet alleen uit de jaarlijkse Koninginnedag een oranjegezind dorp of stadswijk, maar ook vanwege de herdenkingsbomen!