19-05-2015 — 

Medewerkers van het Gemeentearchief Schiedam waren van maandag 11 mei tot en met woensdag 13 mei 2015 in de Catalaanse stad Girona, om ervaringen met andere projectdeelnemers uit te wisselen en verder te werken aan de ‘gereedschapskist digitalisering’. De kennisuitwisseling wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van de regeling Leonardo da Vinci.

wk21_01.jpg
De vergaderzaal van het stadhuis in Girona

De drie dagen betroffen onder meer werklessen en presentaties. Bijvoorbeeld over hoe men praktische informatie uit technische metadata kan halen. De deelnemers kregen een uitgebreide presentatie over hoe men kan publiceren in (uitleg) Europeana door Dr. Giorgos Caridakis die hier speciaal voor uit Griekenland was overgekomen. Ook waren er andere presentaties, bijvoorbeeld over de toekomstbestendigheid van bestandssoorten ook in de toekomst bewaard kunnen worden (van papier tot digitaal), en hoe om te gaan met bestanden in de ‘cloud’. Nu de verschillende deelnemers elkaar beter leren kennen gaan de presentaties en seminars ook dieper op de zaken in. De gereedschapskist, waarin de leermomenten uit het project samengevat zullen worden, raakt ook steeds meer gevuld. 

Televisió de Girona

Bijzonder was de uitleg over hoe het archief in Girona omgaat met digitaliseren van televisie-uitzendingen. Daar heeft het ‘axia’ er veel van, aangezien er na de dood van Franco (en diens dictatorschap) een enorme opbloei aan lokale televisiestations kwam. Natuurlijk was er ook de mogelijkheid om wat van de omgeving te zien; zo kregen de deelnemers het stadhuis en het archief te zien, en een rondleiding door het museum voor geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Girona (over de periode van 1160 tot 1492). Interessant voor archiefmedewerkers, want voor deze tentoonstelling is veel gebruik gemaakt van oude documenten. 

wk44_1_6.jpg