06-12-2004 — 

Wethouder van Cultuur Hans Meijer neemt op maandag 20 december 2004 om 16.30 uur in het Gemeentearchief officieel SchiedamGen in gebruik, de database met genealogische informatie over Schiedam. Het is onderdeel van de vernieuwde website van het Gemeentearchief.

In de database is het mogelijk, vanuit de hele wereld, akten uit de Burgerlijke Stand van Schiedam te raadplegen en per e-mail te ontvangen. Als eerste archief in Nederland stelt het Gemeentearchief Schiedam zijn gescande akten gratis per e-mail beschikbaar.

Wat is beschikbaar?

Nu zijn de huwelijken van 1811 t/m 1877, 6.828 akten en 40.725 personen, in de database te raadplegen. Eind januari 2005 komen de huwelijken van 1878 t/m 1921 beschikbaar. Dan stijgt het totaal aantal akten tot ruim 21.000 en het aantal personen tot meer dan 127.000. De database beschikt over geavanceerde zoekmogelijkheden die in de toekomst nog worden uitgebreid, net zoals het aantal op te vragen akten. Uiteindelijk zullen binnen enkele jaren alle openbare geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van Schiedam via Internet beschikbaar zijn.

Enkele muisklikken

Pieter Jacob van Dijk (van Matenesse) is door zijn autoritaire en tactloze optreden misschien wel de meest omstreden burgemeester (1866-1894) die Schiedam heeft gehad. Wie in SchiedamGen zoekt op zijn naam komt er razendsnel achter dat op 6 november 1850 de in Schiedam geboren vijfentwintigjarige ‘boek en courantdrukker’ Pieter Jacob van Dijk trouwt met de eveneens in Schiedam geboren eenentwintigjarige Elisabeth Knappert. In de akte die de gebruiker goed leesbaar op zijn beeldscherm kan inzien, staan de namen van de ouders van bruid en bruidegom en die van de getuigen.

Zo zijn in een mum van tijd betrouwbare genealogische gegevens te achterhalen zonder één stap buiten de deur te hoeven doen. Enkele muisklikken volstaan om deze akte kosteloos via e-mail toegestuurd te krijgen. Met SchiedamGen is het mogelijk genealogisch onderzoek te verrichten 24 uur per dag, zeven dagen per week.